A KSH állítása szerint 241 ezer forintot vihet haza egy átlagos magyar munkavállaló

2019. szeptember 30., 16:22

Szerző:

Feldolgozta a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozó júliusi bérstatisztikákat a Központi Statisztikai Hivatal, amely szerint az adókedvezmények nélküli átlagkereset 10,7 százalékkal, a kedvezményes pedig 10,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 241 100;
  • kedvezményeket figyelembe véve 248 600 forint volt.

A reálkeresetek 7 százalékkal nőttek a KSH szerint.

Miért érezheti úgy egy középosztálybeli, hogy mégsem keresi meg az átlagot?

– tehetjük fel a kérdést. A 168 Óra is foglalkozott vele korábban, hogy az átlagkereset általában 30 százalékkal magasabb a medián keresetnél. Medián jövedelme annak van, aki a "társadalom közepén" helyezkedik el, pont annyian keresnek nála többet, mint ahányan kevesebbet.

A KSH évek óta nem számít mediánbért, ami a társadalmat jobban leíró adat lenne, pedig tehetné. A legérdekesebb, hogy bár a NAV pontos jövedelmi statisztikákat tud nyújtani magyarok azon tömegeiről, akik nem egy legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásnál dolgoznak, de a KSH szerint azok az adatok nem megfelelők.

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.