A kötelező rollerbiztosítás már a kanyarban van

Az elektromos rollerekre vonatkozó közlekedési szabályok még kialakulóban vannak, de a kötelezőbiztosítás, a bukósisak viselése és a zéró tolerancia is benne van a pakliban.

2023. május 20., 13:51

Szerző:

Ha egy roller 25 km/órás sebességnél gyorsabban képes haladni, akkor a hatályos törvények szerint kötelező felelősségbiztosítást kell kötni rá – írta a napi.hu az InfoRádió egyik beszélgetése alapján, melyben Cselovszki Zsolt a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja ismertette a tényeket.

Elektromos rollerből országos szinten nagyjából 50–60 ezer van használatban. Ezeknek a járműveknek érdekes a biztosítási helyzetük, hiszen a járdán a gyalogosokat veszélyeztetik, az úttesten meg maguk vannak veszélyben, és bizony az utóbbi időben az elektromos rollerekkel sok baleset történik. Ráadásul,

ha 300 watt feletti a teljesítményük, akkor segédmotoros kerékpárként kell őket biztosítani, ha pedig 25 km/órás sebességnél gyorsabbak, akkor fontos kötelező felelősségbiztosítást is kötni rájuk, ugyanis ezek a járművek a Gfbt. törvény alá tartoznak 

– olvasható a cikkben.

Készült egy KRESZ-módosítási javaslat az e-rollerekkel kapcsolatban, amely jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszára vár. A szöveg szerint a 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak. Utóbbiakra tehát muszáj lesz kötelező biztosítást kötni, a bukósisak használata is kötelezővé válna használatukkor, valamint vezetésükhöz elvárás lenne a KRESZ-ismeret, továbbá érvényes lenne az alkoholfogyasztási zéró tolerancia.