Népszava: A kormány változtatott az iskolai karanténszabályokon

Jelenleg nagyjából 270 intézmény érintett az ügyben.

2021. október 14., 07:57

Szerző:

A Népszava szerint a kormány változtatott az iskolákra vonatkozó karanténszabályokon, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttekre érvényes a tíz napos karantén szabálya, akkor is, ha be vannak oltva. 

Az Emmi tájékoztatásából kiderül, hogy egyre több az olyan oktatási intézmény, a fertőzések miatt intézkedni kell. A lap kérdésére a tárca közölte,

jelenleg az iskolák két százalékát, tehát nagyjából 270 intézményt érint az intézkedés.

Ez többnyire egy-egy osztályt érint, az Emmi állítása szerint ebben a tanévben még nem volt olyan, hogy egy egész iskolát karantén alá kelljen helyezni.

Ugyanakkor a pedagógusok szakszervezetei szerint a hivatalos adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, mivel érdemi kontaktkutatást, tesztelést nem biztosít a kormány. Az iskolák saját hatáskörben dönthetnek a maszkviselésről és a hőmérsékletvédésről, de központilag nincs járványvédelmi szabály az iskolákra vonatkozóan.

(Kiemelt kép: illusztráció. Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2020. május 6-án. Fotó: MTI / Varga György)