A kormánytöbbség szerint politikai botránykeltés a kórházi fertőzésekről szóló feketelista

A Népjóléti Bizottságban meghirdetett „kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról” szóló napirendi pontot törölték, mert a kormány többség szerint politikai botránykeltés folyik az ügyben.

2023. október 31., 13:21

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, a Direkt36 elkészítette a kórházak feketelistáját. A kutatás eredménye szerint a kórházi fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal Magyarországon. Ezután Varga Zoltán az országgyűlés Népjóléti Bizpttságának elnöke rendkívüli ülést hívott össze az állami kórházakban tomboló higéniai válság miatt október 17-ére. Ekkor a megtagadták a részvételt a fideszes képviselők – „politikai botránykeltésre”– hivatkozva.  A DK-s képviselő október 31-re újra összehívta a bizottság ülését, ahol Pintér Sándor belügyminiszternek kellett volna felelnie a kérdésekre, de a kormánypárti képviselők javaslatára levették az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának napirendjéről a Belügyminisztérium tervezett tájékoztatóját.  A bizottság DK-s elnöke, Varga Zoltán szerint „ha erről egy szakbizottságot nem engednek beszélni, az nem csak gyávaság, hanem bűn, amiért előbb-utóbb mindenkinek felelnie kell" – írja a HVG.

A bizottság kedd délelőtt, első napirendi pontként hallgatta volna meg a beszámolót, de az ülés megnyitása után Varga Zoltán bizottsági elnök, a Demokratikus Koalíció képviselője azt közölte, a Fidesz módosító javaslatot adott be napirendre, melyben azt kérték, ne tartsák meg a beszámolót. A módosító javaslatot a bizottság a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elfogadta, így a tájékoztató elmaradt. „Ez az egyik legfontosabb kérdés, ami a magyar társadalom minden tagját érinti. A kórházi fertőzések, a szülészeten talált patkányok, az ágyipoloska-fertőzés nemcsak a bizottságnak, mindenkinek fontos” – mondta a Népjóléti Bizottség elnöke. „Ha erről egy szakbizottságot nem engednek beszélni, az nem csak gyávaság, hanem bűn, amiért előbb-utóbb mindenkinek felelnie kell” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Kovács Sándor, a bizottság fideszes alelnöke felszólalása után részrehajlással vádolta Varga Zoltánt, és kisebb vita is kezdődött. A DK-s bizottsági elnök ezt azzal zárta le, hogy nem enged kocsmahangulatot az ülésen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)