Orbán Viktor rendet rakna a Gozsdu udvarban, a polgármester szerint a kormány megvilágosodott

A kerület polgármestere szerint amíg el nem kezdődött a kampányidőszak, a kormányt nem érdekelte Erzsébetváros közbiztonsága.

2024. május 15., 11:12

Szerző:

Egy friss határozatban a kormány új rendőrőrs létrehozását szorgalmazza a belvárosi bulinegyedben, a Gozsdu udvar és környékén. A Hvg vette észre, hogy a Magyar Közlöny kedd este megjelent 54. számában megjelent egy kormányhatározat, „Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetének javításával kapcsolatos feladatokról”. Az Orbán Viktor által jegyzett, 1142/2024. (V. 14.) számú határozat szerint a kormány megvizsgálta Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét, és arra jutott, hogy a közbiztonsági helyzet kormányzati beavatkozást igényel.

A kormányt a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvények aggasztják 

Mint az a határozatból kiderül, a VII. kerület hosszú évek óta csak bulinegyedként emlegetett részében megerősítené a rendőri jelenlétet a kormány. Nagy Márton, mint az állami vagyonért is felelős nemzetgazdasági miniszter feladatául azt szabták, hogy vizsgálja meg egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét Belső-Erzsébetváros területén – írja az RTL. Pintér Sándor belügyminiszter feladata pedig az, hogy a közbiztonság megerősítése céljából „a szükséges rendőri erőt biztosítsa”. A határozat egy hónapot adott a két minisztériumnak a cselekvési terv kidolgozására. 

A kerület polgármestere korábban is kérte, hogy több rendőr legyen a bulinegyedben

„Bár a belügyminiszternek már többször írtam levelet – legutóbb május elején –, hogy legyen több rendőr Erzsébetvárosban, de a válasz nem tőle, hanem kedd este (mikor máskor?) kormányhatározat formájában Orbán Viktortól érkezett meg. A kormány mindaddig, amíg be nem köszöntött a kampány nem gondolta, hogy foglalkoznia kellene az erzsébetvárosiak gondjaival. Most azonban két dologról is rendelkezik a kormány, egyrészt a nemzetgazdasági miniszternek meg kell vizsgálnia egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét Belső-Erzsébetváros területén, másrészt pedig a belügyminiszternek biztosítania kell Belső-Erzsébetváros közbiztonságának megerősítése céljából a szükséges rendőri erőt. Ezek pontosan azok az intézkedések, amelyeket én is követeltem 2019 óta több alkalommal”– írja Facebook oldalán a kerület polgármestere. 

Niedermüller Péter ennek ellenére üdvözli az intézkedést és segítséget is ajánlott fel. Azt írja: „Ma reggel felkértem az ingatlangazdálkodásért felelős önkormányzati cégünk vezetőjét, vizsgálja meg, hogy Belső-Erzsébetvárosban van-e olyan önkormányzati ingatlanunk, amely a célnak megfelelő lehet. Amennyiben van, akkor azt ingyenesen felajánljuk a rendőrség számára, sőt a fenntartási költségekhez is hozzájárulunk. Mindezek mellett a már biztosítottakon felül, további szolgálati lakásokat is felajánlunk a rendőrség számára, amennyiben arra szükségük van.”

(Kiemelt képünk forrása: Niedermüller Péter polgármester Facebook oldala)