A kormány kiemelt beruházássá tette, és 304 milliót adna a felcsúti iskolaépítésre, de az önkormányzat kissé el van úszva

2018. május 20., 15:55

Szerző:

Kapkodást és munkát hagyott maga után a felcsúti polgármesteri posztról lemondott Mészáros Lőrinc, hiszen – mint azt az mfor.hu megírta – a kormány korábban döntött a felcsúti Endresz György Általános Iskola új épületének megvalósításáról, az előkészítő munkák elrendeléséről, ám hetekkel a határidő lejárta előtt még sehogy sem áll a papírmunka Orbán Viktor kedvenc településének önkormányzatánál.

A portál emlékeztetett: a beruházásra 304 175 000 forintot biztosított a kormány a Beruházás Előkészítő Alapból, a projekt így a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemében kapott helyet.

Arról is rendelkezett a kormány, hogy az előkészítési fázist a Nemzeti Sportközpontok (NSK) valósítsa meg. A végleges döntést viszont csak azután tudják meghozni a fejlesztésről, hogy a szintén a kormány által meghatározott előkészítési fázis lezárult. Ezután készülhet el a szakminisztériumok bevonásával magáról a beruházásról, a kivitelezésről, a költségekről, az ütemezésről. Szóval mindenről, ami nélkül el sem tud indulni az építkezés, amit nem mellesleg időközben

nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősített a kormány.

A kapcsolódó közbeszerzések szolgáltatója, a beruházás lebonyolítója, egyben építési műszaki ellenőre az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt lesz. Az előkészítő fázis lezárására 2018. június 30-ig adott határidőt a kormány.

A Kétfarkú Kutya Párt űrkikötője sem épült még meg a településen, egyelőre az is kérdés, az iskolaberuházás időben elindul-e

Az mfor.hu felhívta a figyelmet: addig már csak szűk másfél hónap van hátra, ehhez képest Felcsúton a jövő keddi testületi ülésen döntenek arról a megállapodásról, amely az érintett felek – az önkormányzat, az NSK és a Székesfehérvári Tankerületi Központ – szabályozzák az együttműködésüket. Az önkormányzati előterjesztés ki is emeli, hogy a kormány által megszabott teendők gyors és zavartalan előkészítése ügyében kötik a megállapodást.

Az önkormányzatra várna ugyanis például az a feladat, hogy intézze az építkezésre kiszemelt telek közművesítését. Ez jelenleg nem áll rendelkezésre, holott a megállapodás értelmében ennek költségét – illetve amennyiben szükséges, a telek átalakításáét – az önkormányzatnak kell állnia.

Sok papírmunka lenne még tehát a beruházásban résztvevőkre, amire néhány hetük maradt, a határidő lejártáig. A portál persze azt is megjegyezte: kicsi az esély, hogy ha csúszna az előkészítés, akkor Orbán Viktor kormánya egy tollvonással elvenné a pénzt a felcsúti beruházástól.