A kínai vakcina beadása lelkiismereti válságot okozhat sok orvosnak a MOK titkára szerint

A Sinopharm-vakcina használatáról lényegében a kormány dönt a szakértők helyett - mondja Svéd Tamás.

2021. február 6., 12:13

Szerző:

Sok kérdést felvet, hogy a kínai és orosz vakcináról nincs meggyőző dokumentációja a magyar hatóságoknak, ez akár lelkiismereti válságot is okozhat az oltást végző orvosoknak – állítja Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, aki a Népszavának adott interjút.

Fontos különbség a két vakcina között, hogy az orosz Szputnyik V dokumentációját – ha ellentmondásos körülmények között is –, de legalább vizsgálták a magyar hatóságok. Emellett – mint mondta – remélhető, hogy előbb-utóbb uniós hatósági engedélye is lesz, vagy legalábbis az ottani vizsgálatot követően tisztábban lehet majd látni. A kínai Sinopharm vakcinánál viszont „elsősorban hitet várnak el tőlünk” – fogalmazott.

Ennek behozataláról és felhasználásról szerinte lényegében a külügyminiszter dönt, a magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak – mondta Svéd Tamás, aki szerint az ilyen módon engedélyezett vakcinák beadása komoly lelkiismereti válságot okozhat majd sok-sok magyar orvosnak, mert a beadandó szerről magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leirat egyelőre nem áll rendelkezésre.

A MOK titkára azt javasolja a dilemma előtt álló kollégáinak, hogy „mindenképpen várják és követeljék meg az egyértelmű, hivatalos magyar gyógyszer-leiratot”. Amennyiben ennek birtokában és szellemében járnak el, ez alapján világosítják fel az embereket, ők már nem marasztalhatók el – magyarázta.

Svéd Tamás emlékeztetett arra, hogy a kamara arra kérte a kormányt, csak a hazai és az európai gyógyszerbiztonsági szabályok szerinti bevizsgálás után engedélyezzen vakcinákat.

(Kiemelt képen Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára. Forrás: Magyar Orvosi Kamara - Youtube)

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.