A kétfarkúak elindították a második népi közpénztékozló pályázatukat, hogy örömet lopjanak a közéletbe

2018. október 8., 18:22

Szerző:

– Segíts a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak elkölteni a 2019-es párttámogatásának azt a részét, melyet nem kell az akciói miatt kirótt büntetésekre fordítania! – szól a felhívás. A párt a honlapján azt írja:

„Várjuk olyan magánszemélyek, csoportok, szervezetek jelentkezését, akiknek jó ötletük van és ennek megvalósításához pénzre van szükségük.”

A kétfarkúak olyan ötleteket várnak, ahol anyagköltségre jelentkeznek és többen összefogva, önkéntes munkában vállalják a megvalósítást. A téma és a cél is szabadon választható, pályázni december 15-ig lehet.

Tavaly 150 millió forint jutott erre a célra az állami kampánytámogatásokból, az MKKP ugyanis 2017. szeptember közepén hirdette meg a párt a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap (RÓSÁNÉKATÉKA) indulását, vagyis azt találták ki, hogy az áprilisi választásra kapott állami kampánytámogatást értelmes dolgokra költik.

Az egyéni jelöltjeik és országos listájuk után kapott 190 millió forint mintegy 80 százaléka, 150 millió így szintén jótékony, elsősorban közösségi projektek megvalósulására ment el. Persze viccesek is akadtak a több száz program között, így jutott egyszerre pénz az „Ingyen mesekönyv az óvodásoknak” projekttől kezdve, a „Buliszekéren” és a „Gombfocistadionon” át, egészen a „Diktátor simogató húsvét vasárnap” filmfesztivál megrendezésére is.

A mostani az akció szintén Rózsa Sándor nevét viseli: Rózsa Sándor Második Népi Közpénz Tékozló Alapnak hívják.

A pártoknak jutó állami támogatás, azaz a parlamenti választásokon elért eredmény alapján járó költségvetési támogatásból az MKKP hasonló projekteket szeretne támogatni, noha lehetőségeik korlátozottabbak. Mint írják: a jelenlegi pártfinanszírozás enyhén kiegyensúlyozatlan, hiszen a következő választásig – azaz 2018 és 2022 között – körülbelül összesen kapnak annyit, mint amennyit a kampányidőszakban pár hét alatt kellett elkölteni, de

„nagy részét megint olyan projektek fordítjuk, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, jobb lesz tőlük a környék, és szép az élet."

A megpályázható összeg nagysága leginkább passzivistáik tevékenységének jogkövetkezményeitől függ, de az év folyamán reményeink szerint körülbelül 20-40 millió forintot olyan célok támogatására tudnak elkülöníteni, melyek az MKKP küldetésével összhangban örömöt lopnak a közéletbe.

HATÁRIDŐK:

  • 2018. december 15. éjfél. Koncepciótervek beérkezési határideje
  • 2019. január 15. Koncepciótervek elbírálása
  • 2019. február 28. A nyertes ötletek részletes kidolgozásának határideje
  • 2019. március 31. Kidolgozott pályázatok elbírálásának határideje, Internetes szavazás lezárása
  • 2019. április 1. – 2020. március 31. A nyertes pályázatok benyújtóival ütemezett szerződéskötés és a projektek megvalósítása.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.