A kereskedők szerint lehetetlen volt felkészülni a pénteki üzletnyitásokra

A szerdai Kormányinfón derült ki, hogy a tojás és az étkezési burgonya kerül be az árstopos termékek közé, a késő esti órákban pedig már meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kereskedők szerint így képtelenség felkészülni.

2022. november 10., 08:09

Szerző:

A rendelet ugyanis a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én már hatályos a hatósági ár.

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek” – reagált erre az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében, amit az ATV.hu közölt.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így „nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat” – fogalmaznak.

„Az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, az üzleteik számára” – emelik ki, és hozzáteszik, hogy az online pénztárgépeket is át kell állítani az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz.

„Ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell”

– teszik hozzá.

A tojás és krumpli árának befagyasztásáról itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Dobi Tamás állatgondozó ellenőrzi a háromezer tojás befogadására képes egyik tojáskeltető gépet, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságában, ahol 16 őshonos állatfajta, tyúk, pulyka, juh, gyöngytyúk, ló genetika azonosságának továbbörökítését végzik oktatási és gazdasági módszerekkel. Jelenleg a bronzpulyka pipéi kelnek, amik a következő generációt alkotják. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

15:35

Hullámvasútszerűen változatos időjárásban lesz részünk a hétvégén: egy mediterrán ciklon fogja borzolni a kedélyeket. Rengeteg csapadék, havazás, hófúvás és helyenként akár 90 km/órás széllökések is lehetnek.