Kormányinfó: befagyasztják a tojás és a krumpli árát

Szerda délelőtt kormányinfót tartottak, amelyen bejelentették, hogy további két élelmiszer árát fagyasztják be. A tojás és az étkezési burgonya ára a 2022 szeptember végi árra fagyasztják be.

2022. november 9., 10:37

Szerző:

Kedden ülésezett a kormány, ahol arról döntöttek, hogy kiterjesztik az árstopot a friss tojásra, és az étkezési burgonyára – jelentette be Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Részletezte, hogy a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által szeptember 30-án meghatározott árnál nem lehet magasabb. Hozzátette: a kormány ezzel is az infláció megfékezéséhez akar hozzájárulni.

Ez a KSH adatai szerint azt jelenti, hogy egy M-es tojás darabára picit több mint 70 forint lesz, az étkezési burgonya kilónkénti ára pedig 352 forint lehet.

Továbbá a kormány tárgyalt a jövő évi rezsiárakról is. Arról döntöttek, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára 2023-ban.  Emiatt viszont extraprofitadót vetnek ki a rendszerhasználati díjért felelős energiát kitermelő erőművekre. Ebből 40 milliárd forint lesz az összes becslt bevétel. Idén 13, jövőre pedig 10 százalékos kulccsal számolnak. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)