A KATA módosítása óta ötvenezer vállalkozás szűnt meg

Augusztusban és szeptemberben több mint 50 ezer vállalkozás szűnt meg, vagy lépett a megszűnés útjára a KATA módosításának hatására.

2022. október 19., 19:56

Szerző:

Augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a KATA szabályozás szigorítása volt. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szűntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg – írta az Opten.

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma igen magas. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12900 végelszámolás betéti társaságnál indult.

A lap megjegyzi, hogy nem lehet biztosan mondani, hogy csak az új szabályok vezettek a vállalkozások megszűnéséhez, sok esetben több tényező együttes hatása okozza a megszüntetésre irányuló eljárásokat. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni.

(Kiemelt kép: Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán)