A járvány felgyorsította a bíróságok digitalizációját

A pandémia nélkül 5-10 év alatt sem érték volna el a mai szintet.

2021. szeptember 23., 19:16

Szerző:

A koronavírus-járvány nagymértékben felgyorsította a bíróságok digitalizációját, a pandémia nélkül 5-10 év alatt sem érték volna el a mai szintet – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Magyar Jogász Egylet 15. Magyar Jogászgyűlésén csütörtökön Balatonfüreden – írta az MTI.

Senyei György a Bíróságok működése a veszélyhelyzet alatt című előadásában rámutatott: a baj „katalizálta" az elektronikus eszközök használatát a bíróságokon, és elértek arra a szintre, „ahonnan visszafordulni nem érdemes, és a bírók többsége nem is akar”. Hozzátette: a digitális megoldások és az informatikai szolgáltatások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és sok esetben át is alakították mindennapjaikat. Az elnök felidézte, hogy a veszélyhelyzet idején speciális szabályok érvényesültek, a személyes jelenlét szerepe csökkent, előtérbe került az írásos ügyintézés és a telekommunikációs eszközök használata.

Eleinte látták a megváltozott rendszer „gyermekbetegségeit", de működtek, mert „ha a bírósági rendszerben a jogkereső közönség nem juthat az igazság közelébe, az az állam működésének leállását jelentette volna” – tette hozzá. Senyei György arról is beszélt, hogy a bírósági tárgyalások helyett más megoldásokat kerestek, ennek köszönhetően a büntetővégzések száma 37,5 százalékkal nőtt 2020 márciusa és 2021 márciusa között. Teret hódított a távmeghallgatás is, havi több mint kétezer távmeghallgatást tartottak ebben az időszakban, és a gyanúsítotti kihallgatások esetében elérte a 82 százalékot – fűzte hozzá. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy texasi ügyvéd egy Zoom-on lezajlott bírósági tárgyalásán véletlenül bekapcsolt egy macskás effektet, amelyet kezdetben nem tudta, hogy kell kikapcsolni. Forrás: youtube)