A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indít a gyorstesztek ára miatt

Sokkal drágábbak itthon, mint külföldön.

2021. december 23., 18:34

Szerző:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a SARS-CoV-2 antigénkimutató tesztek hazai piacán, mert felmerült, hogy a hazai forgalomban kapható termékek kiskereskedelmi ára európai összehasonlításban magas. A gyorstesztek kapcsán több panasz is érkezett a hatósághoz – olvasható a hatóság közleményében.

A fogyasztói árak – európai átlaghoz mért – magasabb árszintjének okait a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálat keretében vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy a piaci probléma széles fogyasztói kört érinthet

– írja a GVH. A hatóság a vizsgálat során felméri majd a piaci kínálatot, illetve a piaci folyamatokat is. Az „értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét és az általuk alkalmazott árakat. Ennek érdekében a Versenyhatóság a közeljövőben számos piaci szereplőt keres meg” – tették hozzá közleményükben. 

A vizsgálat egy hónapot fog igénybe venni a tervek szerint, majd az eredményeket egy jelentésben teszik majd közzé. 

Orbán Viktor miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva, hogy ő sem érti miért magasabb a tesztek ára Magyarországon, mint más országokban.

(Kiemelt kép: Gyorstesztek egy fővárosi szűrőállomáson. Fotó: Dimény András/168.hu)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.