A Főkert szívesen látná önkéntesként a méhlegelőt lekaszáló Fidelitasosokat

A fővárosi zöldterületek fenntartásáért felelős vállalat azt kéri, szaktudás, vagy szakmai egyeztetés nélkül senki ne vágjon bele hasonló akcióba.

2021. június 29., 12:39

Szerző:

Ahogy arról hétfőn már beszámoltunk, a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas benzines fűkaszával esett neki egy méhlegelőnek, ugyanis az ott elterjedő növények szerintük csak gazok, amelyek a budapesti városvezetés alkalmatlanságát bizonyítják. Az akció után Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője feljelentést tett természetkárosítás miatt, és még Székesfehérvár fideszes polgármestere is szót emelt az ifjúsági szervezet cselekedet miatt.

Nem sokkal később a fővárosi zöldterületek fejlesztéséért és fenntartásáért felelős Főkert Zrt. is reagált a hírre a közösségi oldalán. Négy pontban foglalták össze „önkéntes közterületi parkgondozás" esetén betartandó szabályokat: 

1. nem hagyunk kaszálékot a területen;

2. élő fák körül különösen körültekintően használjuk az eszközt, a fák törzsébe nem vágunk bele, mert ezzel őket betegítjük meg, utat adva a fertőzéseknek és kórokozóknak;

3. nem gyűjtjük műanyag zsákba a kaszálékot, hanem autóinkra felvillázva a komposzttelepünkre szállítjuk, ahol komposztálás után a fővárosi területek tápanyag utánpótlásánál kerül felhasználásra;

4. ha hulladék képződik a munkánk során, azt minden esetben eltakarítjuk, nem hagyjuk ott.

Kiemelték: A kijelölt területen sokszínű növényvilág volt alakulóban, a minden bizonnyal jószándékú önkénteseknek pedig biztosan az egérárpa kiirtása lehetett a célja. A növény viszont elmondásuk szerint kifejezetten igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban újult erővel térhet vissza. Megjegyezték, minél több rovar él egy adott területen, annál bőségesebb táplálékbázist jelent az a madarak számára.

„Aki valóban felelősséget érez a természet iránt, vagy segítené munkánkat, jelentkezzen nálunk nyugodtan, örömmel látjuk a családi, lakossági, vagy akár céges közösségeket önkéntesként, de kérjük szépen: soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába” –- zárta bejegyzését a Főkert.

(Kiemelt kép: Fidelitas Facebook-oldala)