A fideszesek sem mindent hisznek el, amit mondanak, Magyarországot egyre inkább a gyűlölet uralja

2018. június 25., 14:59

Szerző:

Orbánisztán - Félelem és undor az illiberális Magyarországon címmel írt könyvet hazánkról egy fiatal svéd újságíró, aki évek óta követi a magyar politikai eseményeket. Joakim Medinttel – akinek svédországi könyvbemutatóját kinti magyarok és egy helyettes államtitkár is megzavarta,Klubrádió készített interjút.

A szerző, aki 2017-ben döntött úgy, hogy megírja könyvét, minden jelentősebb politikai táborból gyűjtött anyagot, de civilektől, NGO-któl, és persze fideszesektől  is. Utóbbiak többnyire ugyanazt fújták, ezért is támadt az a benyomása:

egyáltalán nem biztos, hogy ezek a politikusok mindent el is hisznek, amit mondanak.

Magyarországi benyomásairól szólva elmondta, az első, ami nálunk rögtön feltűnt, hogy mekkora szerepet játszik a régmúlt történelme is a napi politikában. A nemzeti traumák sok magyarnak meghatározzák az identitását és gondolkodását. 

A könyv alcíméről azt mondta, Magyarországot egyre inkább a gyűlölet és a félelem és a megosztottság uralja. Szerinte ez régóta jellemző a magyar társadalomra.

Ezeket a 2006-os erőszakos események mélyítették el, amelyek egy nagy kormányellenes tömböt hoztak létre. 

Medin szerint a Soros-ellenes kampány működőképes lehetne Nyugat-Európában is, ebből a szempontból Magyarország egyáltalán nem különleges hely. Ezeket a módszereket más országban is sikerrel alkalmazhatják. Orbán egyébként több nyugati populista politikust inspirál,

néhány országban ugyanis Soros kifejezetten hasznos ellenségnek bizonyulhat.

Medin az ominózus könyvbemutató emlékét felidézve elmondta, elsősorban olyan magyarok jelentek meg, akik már évtizedek óta Svédországban élnek. Az esemény végén volt lehetőség kérdéseket feltenni. Néhányan meg is tették, de voltak olyanok is, akik csak kijelentéseket tettek vagy egyszerűen „leszarozták” a könyvet. Aztán a diplomata, Győri Péter is kezébe vette a mikrofont, és  azt mondta, hogy el sem olvasta a könyvet, de szerinte a szerző nem vizsgálta meg eléggé a történések hátterét. 

Ahhoz, hogy Magyarországon változás legyen, a magyaroknak fel kellene dolgozniuk a történelmi traumákat. Nagy, nyilvános közéleti vitákra lenne szükség, hogy megbeszélhessék az emberek, min ment keresztül az ország az elmúlt 100 évben, mit kezdjenek a múlttal és egyúttal tovább is kell lépni – jegyezte meg Medin.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.