A fideszes szavazók 47 százaléka is egyetért a pedagógusok tiltakozásaival

Egy hónap alatt óriásit változott a világ: egyre több fideszes szavazó támogatja a tanárok követeléseit.

2022. november 14., 06:55

Szerző:

Szinte minden ellenzéki szavazó és a kormánypárti szimpatizánsok nagy többsége is fizetésemelést adna a pedagógusoknak – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív kutatásából – amit a Népszava közölt.

A kutatás szerint tizennégy százalékkal több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, mint alig egy hónappal korábban

A szintén a Népszavának készült október eleji felmérés szerint a Fidesz-KDNP híveinek 33 százaléka értett egyet a pedagógusakciókkal, míg a hónap végén már 47 százalékuk volt ugyanezen a véleményen. Az ellenzéki voksolóknál már korábban is egyértelmű volt a helyzet ebben a kérdésben (96 százalékuk támogatta a tanárokat), a mostani számok szerint – 98 százalék –, viszont nagyjából nincs is olyan szimpatizánsuk, aki ne lenne pedagógus-párti.

A felnőtt népességen belül három százalékkal többen támogatják is a tanárok tiltakozását, mint október elején (69 százalék): az erre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 72 százaléka felelt egyértelmű igennel. A pedagógusok béremelésének kérdésében a politikai táborok között viszonylag nagy az egyetértés, az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükség lenne arra, hogy a tanárok a jelenleginél magasabb fizetést kapjanak.

Arról, hogy mekkora béremelés járna a pedagógusoknak, viszont ismét megoszlanak a vélemények. Az ellenzéki szavazók 62 százaléka szerint 100 ezer forint fölötti összeggel kellene, hogy emelkedjenek a pedagógusbérek, míg a kormánypártiaknak csak 25 százaléka gondolja így. Ugyanolyan arányban (21-21 százalék) vannak az ellenzéki és a fideszes szavazók között, akik szerint a pedagógusoknak 50-100 ezer forintos béremelés járna. Az ellenzékiek 9 százaléka, a kormánypártiak 18 százaléka szerint 30-50 ezer forintos fizetésemelés is elég lenne, de a fideszesek körében vannak olyanok is (11 százaléknyian), akik szerint legfeljebb 30 ezer forintos béremeléssel is meg kellene elégedniük a pedagógusoknak – írja a lap.

(Kiemelt kép: Diákok, tanárok és szülők élőláncot alkotnak Budapest belvárosában 2022. október 05-én a tanártüntetésen. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.