Tanártüntetés: „Van olyan diákom, aki azért nem lesz tanár, mert nem akar lúzer lenni”

„Tanárballagás” néven hirdettek kedd délutánra tüntetést az egyházi fenntartású iskolák. Megtelt a Szent István tér.

2022. november 8., 17:38

Szerző:

Az eseményről először beszámoló Válasz Online tudósítása szerint délután öt és hat óra között a budapesti Deák Ferenc tér és a Szent István-bazilika között egyházi iskolákban tanító pedagógusok tartanak majd demonstrációt. A tüntetésről itt olvashat bővebben.

„Szeretettel hívunk minden pedagóguskollégát, szülőt, hozzátartozót, öregdiákot és támogatót egyházi fenntartású iskolák és óvodák pályaelhagyó és – egyelőre – pályán maradó pedagógusainak ballagására, ahol a pedagógusokat szülők és öregdiákok búcsúztatják.”
( Az egyházi fenntartású iskolák tüntetése Budapesten, a Deák Ferenc téren, 2022. november 08-án. Fotó: 168.hu

Mint írják az eseménnyel a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára kívánjuk felhívni a figyelmet.

A megmozdulás szervezői kizárólag egyházi iskolákban tanító tanárok. A tüntetők új nemzeti oktatási stratégiát, gyerekbarát oktatást, autonómiát,  értékálló és igazságos bért, valamint megbecsülést követelnek.

18:30 Elbúcsúzunk

Imával zárul a tanártüntetés. Csepregi András iskolalelkész (Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium) azt kérte a tanároktól és a tüntetőktől, hogy találjanak sok örömöt a hivatásukban.

Ezt követően a főszervezők befejezettnek nyilvánították a tüntetést. 

18:25 A beszédek végén felolvassák a követeléseiket

  • Új nemzeti oktatási stratégiát!
  • Gyerekbarát oktatást!
  • Autonómiát!
  • Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért!
  • Megbecsülést a pedagógusoknak!

Ezekről bővebben itt olvashat.

18:18 Mikesy András, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese közölte: bántja, hogy sokak szerint az ő baja, ha nem vált és hagyja ott a tanári pályát, bántja, hogy az országban nem mindenki pedagóguspárti.

„Van olyan diákom, aki azért nem lesz tanár, mert nem akar lúzer lenni”

– mondta, majd hozzátette: azt szeretné, ha a közbeszéd ne róluk, tanárokról szólna.

Szeretném, hogy az igazi befektetés ne a gyár, hanem az ember legyen – mondta.

18:10  Posta István, a Piarista Gimnázium tanára köszöntötte a pályakezdőket, a tanárfeleségeket a türelmükért, a tanárnőket, hogy a vállukon viszik a terheket, a tanárpedagógusokat, és a szülőket, köztük azokat, akiknek a gyermekük a tanári hivatást választja.

„Azt szeretném, hogy 20 év múlva ne az legyen a kérdés, érdemes-e ezt a hivatást választani”

18:00 A szervezők szerint 34 iskolából, mintegy 300 tanár jött ki a tanárballagásra.

17:50 Körülbelül a tér háromnegyede telt meg – mondta helyszíni tudósítónk. A téren, a színpadon egy ballagásra feldíszített osztálytermet alakítottak ki.

Az egyházi fenntartású iskolák tüntetése Budapesten, a Deák Ferenc téren, 2022. november 08-án. Fotó: 168.hu)

17:40 Csendes, méltóságteljes a tüntetés – mondta tudósítónk.

17:30 A tüntetők elérték a Szent István Bazilikát. A tüntetők eleje elérte a Szent István-bazilikát, bár sokan még a Deák Ferenc téren vannak.

17:20 A békés, fáklyás tüntetés résztvevői az „Elmegyek, elmegyek” című számot éneklik. A vonuláson békés, kifejezetten ünnepi - mondta a helyszíni tudósítónk.

(Kiemelt kép: Az egyházi fenntartású iskolák tüntetése Budapesten, a Deák Ferenc téren, 2022. november 08-án. Fotó: 168.hu.)

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.

Tegnap 20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.