A Diákváros tervét még a csepeli fejlesztési program címéből is kihúzták

A Fudan Egyetemé lett a Nagyvásártelep. A Magyar Közlönyben újabb rendelkezések jelentek meg.

2021. június 25., 14:17

Szerző:

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben két fontos rendelkezés is megjelent a Fudan Egyetem, illetve a kampusz építése miatt összezsugorított Diákváros témájában. Először is létrehozták a kínai elitegyetemért felelős közérdekű vagyonkezelőt, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt – írja az mfor.hu.

Az alapítvány létrehozása után pedig az is kiderült, hogy a kínai egyetem létrehozását segítő alapítvány első juttatásként meg is kapta a Nagyvásártelepet. Ez az a terület, ahova alapvetően a Diákváros koncepcióját álmodták meg. A 26 hektáros terület átadásáról még májusban nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt, amit június közepén meg is szavazott az Országgyűlés, a döntés pedig mától hivatalossá vált. 

A rendelet szerint az alapítvány létesítése során az állam képviseletében a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében Kásler Miklós oktatásért felelős miniszter jár majd el. 

A portál kiemelte, a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program” helyett a jövőben már csak a „Déli Városkapu Fejlesztési Program” a használatos. Ezen felül azt is kimondja a rendelet, hogy a „diákotthoni elhelyezést biztosító, szabadidős” szövegrész helyébe a jövőben a „szabadidős” szöveg lép.

(Kiemelt kép: a Diákváros látványterve. Fotó: Karácsony Gergely Facebook- / Snøhetta Instagram-oldala)