Ennyi volt, a csehek befejezték az afganisztáni mentőakciójukat

Ezt Andrej Babis kormányfő jelentette be.

2021. augusztus 19., 19:13

Szerző:

A cseh kormányfő elmondta, hogy az ország hadserege három különgéppel vitte haza az összes cseh diplomatát Afganisztánból. A külügyi képviselők mellett 170 afgánt is Csehországba menekítettek. Andrej Babis úgy fogalmazott, hogy a kimenekített afgán állampolgárok életveszélyben voltak az ázsiai országban. 

A cseh hadsereg saját diplomatái és az afgán menekültek mellett négy szlovák és két lengyel állampolgárt is Európába szállítottak. A cseh kormányfő hozzátette, hogy – akinek tudnak – segítenek a kialakult helyzetben. A közép-európai ország külügyminisztere hozzátette: „Csehország mindenkit evakuált, aki benne volt a külügyi tárca jegyzékében”. A külügyminiszter azt is jelezte, hogy még lehetnek Kabulban olyan afgánok, akik segítették a cseheket Afganisztánban. Őket majd a szövetséges országok mentik ki az országból.

Andrej Babis kormányfő azt nyilatkozta az afganisztáni helyzettel kapcsolatban: „a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, amelyet senki sem várt.” A cseh külügyminiszter a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak együtt komolyabban kell majd együttműködnie a helyi hatalmakkal. A cél, hogy pragmatikus diplomácia valósuljon meg a térségben cseh részről.

(Kiemelt kép: A cseh hadsereg tagjai pihennek az afgán nemzeti hadsereg egyik létesítményében egy napi járőrözés után a parwani Bagram repülőtér közelében 2014. május 29-én.  Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)