A CEU azon gondolkodik, hogy kártérítési pert indít az Orbán-kormány ellen

2018. december 5., 09:26

Szerző:

Azután, hogy kezdenek láthatóvá válni a bécsi költözésének az anyagi vonzatai, nem kizárt, hogy a CEU kártérítési pert indít az Orbán-kormány ellen a budapesti működésének ellehetetlenítése miatt – jelezte Enyedi Zsolt,az egyetem rektorhelyettese a Népszavának adott nyilatkozatában. A CEU-nak azért kell Budapestről az osztrák fővárosba vinni az amerikai akkreditációjú képzéseit, mert az Orbán-kormány nem volt hajlandó aláírni az amerikai New York szövetségi állammal a budapesti folytatást lehetővé tevő kétoldalú megállapodást. 

Fotó: Enyedi Zsolt Facebook-oldala

A felsőoktatási törvény hírhedt tavalyi módosítása, a lex CEU értelmében ha egy külföldi egyetem oktatási tevékenységet akar folytatni Magyarországon, akkor az anyaországában – jelen esetben az Egyesült Államokban – is képzéseket kell indítania. ként az anyaországában – jelen esetben az Egyesült Államokban – is képzést kell folytatnia. Ezt a CEU hónapok óta teljesíti a New York-i Bard College-dzsal kötött együttműködés keretében, Enyedi Zsolt pedig emlékeztetett is, hogy a New York-i oktatási hivatal szerint is minden rendben van ezzel az együttműködéssel.

Ami az esetleges kártérítési pert illeti, azzal a rektorhelyettes szerint megvárják az Alkotmánybíróságon, illetve az Európai Bíróságon zajló eljárás végét, és a számukra kedvező döntés esetén indítják el az Orbán-kormány ellen. Megkockáztatta, „szinte biztos”, hogy a CEU fog nyerni az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságon is.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.