A bujkálás vége: mától legális a pálinkafőzés
A bérfőzdékben holnap kezdik a nagyüzemet, s alighanem az eddig tiltott lepárlók is előkerülnek a padlásról, pincéből. Ugyanis szabad utat kapott a házi lepárlás, s nincs szeszadó sem - írja a
A portákról, présházakból kiszűrődő bódító pálinkaillat szeptember 27-től nem bűncselekmény már, s nem szól érte a finánc sem, bizonyos határokon belül. Minden magyar háztartásban 86 liter ötvenfokos nedű főzhető ki szabadon és szeszadómentesen, a többiért viszont fizetni kell. Ehhez persze még egy információ is szorosan hozzátartozik, a gyümölcs eredetét sem firtathatja senki.
Hajgató Zoltán pénzügyőr alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője a portálnak elmondta, akár narancsból is főzhetünk pálinkát. A törvény ugyanis azt mondja szó szerint, hogy „saját tulajdonú gyümölcsből” készülhet a cefre, tehát ha valaki úgy gondolja, bárhol megvásárolhatja az alapanyagot.
Szabadon vásárolhatunk idehaza és az unió országaiban lepárlókészüléket (100 liter üsttérfogatig), hazahozhatjuk, és nem kell regisztráltatni, bejelenteni sehol. A lepárló persze drága, több százezer forintba kerül a gyengébbje is. Ráadásul felmerül az is, hogy vajon megéri-e az otthoni vacakolás, mivel ott sincs ingyenben, ráadásul a kifőtt, visszamaradt anyag elhelyezése sem egyszerű. A bérfőzdékben erre nincs gond. Tegyük hozzá, hogy a főzdékben meglehetősen nagy a sorban állás, van, ahol már csak november végére, decemberre lehet bejelentkezni, s a főzés költsége literenként (megspórolva a korábbi 705 forintos szeszadót) csupán 500 forint körül mozog.