Brutálisan sok pénz ellenére, spórolt az MCC

De nem a béreken. 

2023. június 8., 20:43

Szerző:

Beosztással élt tavaly a Mathias Corvinus Collegium (MCC), noha 2022-es mérlegbeszámolója szerint gyakorlatilag úszott a pénzben. Még 2020-ban az államtól kapott, összesen 289 milliárd forintot érő Mol- és Richter-részvénypakett csaknem 29 milliárd forint osztalékbevételt fialt az alapítványnak, a kamatokból is befolyt 4,8 milliárd forint. Az államtól kapott részvényvagyon rekordmagas, 29 milliárdos osztalékbevételt hozott tavaly a Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványnak, amely így 17,8 milliárdos nyereséggel zárta az évet. A támogatásokon és a közhasznú tevékenységeiken spóroltak, a béreken nem.  Fizetésekre 6,7 milliárdot költöttek – írja a HVG.

Bevételük csaknem kétszeresét költötték el, így 2021-ben 8,7 milliárdos veszteséggel zárták az évet. Ezt elkerülendő, tavaly visszafogták a költségeket, ami az alapcélként megfogalmazott tehetséggondozáshoz kapcsolódó közhasznú tevékenység kiadásainak radikális, 20 százalékos visszavágását jelentette: 21,16 milliárd helyett csak 16,64 milliárdot költöttek erre. A 2022-es évet sikerült pluszban, méghozzá 17,8 milliárdos adózott eredménnyel zárni.

 Az alapítvány több, mint 200 oldalas beszámolója szerint a közhasznú tevékenységben tavaly 5945 diák részesült. A 16,64 milliárd forint 40 százaléka, 6,72 milliárd forint nem a diákokra, hanem az MCC vezetőire és fizetett alkalmazottaira és oktatóira fizettek ki. Ezeknek a béreknek az összege 2021-benmég csak 4,12 milliárd volt.

Szalai Zoltán főigazgató járulékokkal és egyéb juttatásokkal együtt számolt, 2021-es havi bruttó 2,83 milliós fizetéséből mondjuk visszavettek, így ő 34 millió helyett tavaly már csak 19 millióba került, ami havi bruttó 1,5 milliót jelent. Amit az alapítvány Szalain megspórolt, annak a többszörösét elköltötte viszont a többiekre, hiszen az „egyéb vezető tisztségviselőkre” – létszámuk változása nem derül ki – a 2021-es 72 milliós keret több mint háromszorosát, 243 milliót költöttek.

Az MCC vezetőségének legismertebb arca, a miniszterelnök politikai igazgatójaként dolgozó Orbán Balázs kuratóriumi elnök a főigazgatónál is többet kereshet. Tavaly májusban, a kormányalakításkor leadott vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy havi bruttó 1,9 milliót kap onnan. Idén januári frissebb vagyonnyilatkozatában – ebben pontos összeget már nem kellett megjelölni – havi bruttó 1-5 millió forint közé lőtte be az MCC-s fizetését, vagyis éppen abba a sávba, amennyit kormánytagként keres.

 A 2022-es mérleg szerint a bérköltségekre és megbízási díjakra 4981 milliót költöttek, addig az oktatási szolgáltatásokra 471 milliót. 

(Kiemelt képünkön: 

Tegnap 20:59

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.