1600 hibát számoltak össze az Operaházban felújítása után

A megvalósítással megbízott Városliget Zrt. szerint egy ekkora volumenű ingatlanfejlesztési projekt esetében, mint az Operaház, teljesen normális, hogy az átadás után még hibajavításokat végeznek. A hibajavítások azonban késnek, elhúzódnak, vagy az átadást követően hét hónappal még el sem készültek, és ez okozott már életveszélyes helyzetet is előadás közben.

2022. november 30., 16:06

Szerző:

Több év zárva tartás után, hároméves késéssel 2022 márciusában adták át a felújított Operaházat. A munkálatokhoz szükséges időt és költséget is alábecsülték. Miután 2018 szeptemberében kezdetét vette a felújítás, a kormányfő 2018 decemberében a Városliget Zrt-re bízta a rekonstrukció menedzselését. 

Baán László miniszteri biztosként kapta feladatul a Liget mellé az Operaház felújítását is, azonban sem a felújítás időtartamának, sem a költségek növekedésének duplázódását nem sikerült elhárítania: a végső összeg 2022 őszére 55 milliárd forint lett – írja a Magyar Narancs.

A ráfordított idő és pénz tükrében nem lehet elmenni amellett, hogy az Opera üzemeltetési igazgatósága az átadást követően 1600 hibát számolt össze az épületben.

Ehhez még hozzájönnek a zenekari öltözők mellékhelyiségei is, amelyet a művészek használhatatlannak ítéltek. A kiviteli tervekben szereplő bútorok helyett az Ikeából származó bútordarabok kerültek az énekkari öltözőkbe. A Népszava már nyáron beszámolt arról, hogy hámlik a vakolat a főlépcsőház mennyezetén.

Elhúzódnak a javítások

A Magyar Narancs információi szerint nem csak a hibák nagy száma okozott fejfájást az Opera műszaki szakembereinek, hanem a garanciális javítások késése, elhúzódása, sőt, el nem készülése – hét hónappal az átadást követően.

Nem csak az épülettel, hanem a színpadtechnikával is gondok vannak; a november 5-i „A Rajna kincse” című előadáson a díszlet megindult a zenekari árok felé.

Szerencsére az építmény félúton megállt. Egy feldöntött mikrofonállvány így is egy hegedűs térdén landolt a zenekari árokban, aki csak sántikálva tudott eljutni az orvoshoz. 

A projekt kivitelezői szerint ez normális, és a javításokat elvégezték

A Magyar Narancs megkérdezte a felújítást megvalósító konzorcium, (West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. [W.É.L.]) vezetőjét a hibákról. A W.É.L. elismerte a hibák számát, ám állításuk szerint ezeket kijavították. A Városliget Zrt. azt válaszolta: „Egy akkora volumenű ingatlanfejlesztési projekt esetében, mint a Magyar Állami Operaház történetének egyik legnagyobb felújítása, teljesen természetes, hogy az üzemeltetés kezdeti szakaszában garanciális keretek között még hibajavításokat végeznek. Mindezen feladatokat természetesen a Városliget Zrt., a kivitelezővel együttműködve folyamatosan és megnyugtatóan rendezi.”

A lap megkérdezte Ókovács Szilveszter főigazgatót, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumot is a hibákról, de egyiküktől sem kaptak választ.

(Kiemelt képünk: A frissen felújított Magyar Állami Operaház épülete 2022. március 11-én. Fotó: Karancsi Rudolf)