480 forint alá csökkenhet a benzin ára

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az lett volna a racionális döntés, ha nem hosszabbítják meg az üzemanyagárstoppot, mert a recesszió miatt magától 480 forint alá csökkenhet itthon a benzin ára.

2022. szeptember 20., 10:18

Szerző:

Az üzemanyagárstop újabb meghosszabbítása nem volt racionális döntés – nyilatkozta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Infostartnak. A globális recesszió önmagában az energiaárak letörését eredményezheti, és abban az esetben, ha a forint nem gyengül kritikusan, akkor a piaci viszonyok hatására magától csökkenhet majd 480 forint/liter alá a benzin ára hazánkban.

„A nemzetközi helyzet fokozódik: az olajár áttörte a 90 dollárt, vagyis ezalatt van a Brent-jegyzés, az előrejelzések szerint pedig mind Kína, mind Európa komoly recesszió irányába halad, de nincs ezzel másképp az Egyesült Államok sem.”

Egri Gábor felidézte, hogy már a koronavírus-járvány idején látszott, hogy amennyiben beindul a recesszió, az energiaárak beszakadnak, ezért ezzel most is számolni kell. Még a világ legnagyobb felhasználójánál, Kínánál is megtorpanni látszik a gazdaság: az augusztusi üzemanyag export mértéke közel 1 millió tonna körüli volt, ami nagyon szokatlan, és egy komoly csökkenést jelent a fogyasztásban.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint Magyarországon az üzemanyag-ár csökkenés nagyban a forint árfolyamtól és az olaj nemzetközi jegyzésétől függ. Hétfőn is 90 dollár környékén járt a Brent napi indexe, 2 százalék körül szintet csökkenve. Ez a tendencia még folytatódhat.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.