4,5 milliárd forint értékben ajándékozott el vakcinát Magyarország

Többsége Sinopharm volt.

2021. augusztus 30., 12:03

Szerző:

Eddig nagyjából 4,5 milliárd forint értékben ajándékozott el oltóanyagot a kormány – derül ki a Népszava összesítéséből. „Magyarország a világszintű szolidaritás keretében több, mint másfél millió vakcinadózist adott eddig át más országoknak, és ilyen segítségre a kormány a jövőben is készen áll majd, amennyiben az nem veszélyezteti a magyar oltási program sikerességét” – jelentette ki a közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A lap összegyűjtötte, mikor, kinek, mennyi és milyen vakcinát adott tovább a kormány. Eddig Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott tovább külföldre a kormány, negyven százalékát ingyen. Ezek értéke – a hivatalos adatok alapján – valamivel több mint 20 millió euró, azaz körülbelül 7 milliárd forint. Ebből mintegy 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék. Az összesítésből kiderül, hogy az adományként átadott vakcinák kétharmada kínai Sinopharm volt, összesen 400 ezret ajándékozott el a kabinet. Ami azért érdekes, mert a kínai vakcina volt a legdrágább, miközben több felmérés szerint is ez tűnik a legkevésbé hatékonynak.

A hivatalos adatok szerint Magyarországnak lakosságarányosan 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek a mennyiségnek eddig körülbelül fele érkezett meg, a legtöbb Pfizerből, a cég már átlépte a 8 millió adagot.

A kormány az év elején 7 millió adag keleti vakcinát kötött le. A kínai Sinopharmból öt, az orosz Szputnyikból kétmilliót, a távol-keleti cég ráadásul 200 ezerrel több vakcinát szállított. A hivatalos áradatok szerint a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, a Sinopharmból 31,5 euróba kerül egy adag oltóanyag – írja a Népszava.

A kormány már áprilisban bejelentette, május elején segítséget nyújt Csehországnak, 40 ezer Pfizer-vakcinát kölcsönbe átadva az uniós rendelési állományból. Néhány nappal korábban Szlovéniának 300 ezer adag AstraZenecát kölcsönzött a kormány, mely már májusban megkezdte az adományozást. Hatezer AstraZenecát adott Észak-Macedóniának a helyi határőrök beoltására, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy minél jobban tudják segíteni a migráció megállítását.

Szijjártó Péter külügyminiszter júniusban jelentette be, hogy a Zöld-foki Köztársaságnak is adunk 100 ezer Astra Zeneca oltást. A Népszava szerint az „igazi adakozás” azonban júliussal kezdődött. Csehország két részletben 300 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott kölcsönbe, balkáni vizitje során Szijjártó Péter 200-200 ezer Sinopharmot ajándékozott Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak.

Július végén a kormány 200 ezer adag AstraZenecát adott el Portugáliának 365 ezer euróért, ez volt az egyetlen alkalom, hogy a partnerfél fizetett a vakcináért. Augusztus 12-én aztán újabb 200 ezer vakcinától vált meg a kormány: a csehek 100 ezer adag Janssent kaptak kölcsönbe, míg Vietnám ugyanennyi Astra Zenecát kapott ajándékba. Május óta tehát nyolc országnak, köztük három uniós tagállamnak tehát valamivel több, mint 1,5 millió darab, több, mint 7 milliárd forint értékű vakcinát adott át Magyarország, jelentős részben ingyen.

 

(Nyíregyháza, 2021. április 1. A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech)  felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén. MTI/Balázs Attila)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.