42 ország meteorológusai álltak ki az OMSZ kirúgott vezetői mellett

Egy nemzetközi szervezet meteorológusai és időjárás-jelentői álltak ki az OMSZ kirúgott vezetői mellett

2022. augusztus 25., 15:55

Szerző:

Több mint negyven ország meteorológusai és tévés időjárás-jelentő írták alá a Climate without Borders (Klíma Határok Nélkül) nevű nemzetközi szervezet közleményét, amiben támogatásukról biztosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két kirúgott vezetőjét – írja az Rtl.hu.

A szervezet közölte, sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat.

Szinte lehetetlen megmondani, hogyan fog viselkedni egy olyan katotikus rendszer, mint a légkör

A szervezet kiemelte, hogy „szinte lehetetlennek kéne lennie” annak, hogy megjósolják, hogyan fog viselkedni „egy olyan kaotikus rendszer, mint a légkör”, de ennek ellenére mégis olyan fejlődésen esett át a meteorológia, hogy az emberek azt várják, hogy pontosan meghatározzák, milyen lesz az időjárás. Kiemelték, hogy ennek ellenére van bizonytalanság az előrejelzésekben, és ők az elsők, akik ezt elismerik.

„Az előrejelzéseink néha tökéletlenek lesznek, és gyakran népszerűtlenek, de – ahogy magyar kollégáink – az embereket helyezzük a politika elé.”

– írják.

A közleményt egyebek mellett az ARD német közszolgálati televízió, az RTVE spanyol közszogálati televízió, a NOS holland közszolgálati adó, a RAI olasz közszolgálati adó, a TV4 svéd televízió, az NHK World japán közszolgálati televízió és az Al-Jazeera hírtelevízió időjárás-jelentői írták alá.

(Kiemelt kép: Zivatarfelhők a budai hegyek fölött 2022. augusztus 20-án. Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A veszélyjelzés szerint Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.)