32 menekültet zsúfolt be egy kistehergépkocsiba egy cseh embercsempész

Az embercsempész kifejezetten erre a célra alakította át a gépjárművet.

2022. szeptember 2., 14:05

Szerző:

A raktérben két rejtekhely volt, amelyeket az embercsempész vezetőfülke felőli oldalon egy nagy tartállyal és két hordóval, a hátsó ajtó felől pedig egymásra pakolt fahasábokkal álcázott. A rejtekhelyek egyetlen bejárata a vezetőfülke mögött kialakított, 43 centiméter széles és 110 centiméter magas nyílás volt, amelyre egy, csak a vezetőfülkéből nyitható, tolózárral zárható ajtót szereltek. A nagyobb rejtekhely mérete sem érte el a négy négyzetmétert, a kisebbiké pedig alig haladta meg a kettőt.

Próbáltak jelezni az embercsempésznek, de az nem állt meg


A cseh állampolgárságú férfi április 29-én reggel a szerb-magyar határ közelében 32, az ország területére illegálisan belépő szír állampolgárt - köztük kilenc, 18 év alattit – terelt be a rejtekhelyekre, majd elindult velük az osztrák határ irányába.

Az ügyészség azt írta: a szállítás jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt a rendkívül szűk helyre bezsúfolt embereknek, akik közül többen el is ájultak. A menekültek dörömböléssel próbáltak a gépjárművezetőnek jelezni, aki azonban nem állt meg, így csak az M5-ös autópályán végrehajtott rendőri intézkedés akadályozta meg, hogy a szállítás kiszáradás vagy levegőhiány miatt súlyosabb következményekkel járjon – tette hozzá az ügyészség.

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség a cseh férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészéssel vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlott letartóztatásban várja, hogy bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság döntsön.

(Kiemelt képünk illusztráció. Migránsok egy buszállomáson, a kelet-törökországi Van városában 2021. június 8-án, miután átszöktek a török-iráni határon. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.