Nyugdíj: fontos változásra hívta fel a figyelmet a szakértő

Bréking: az idei valorizációs szorzók 14,2 százalékkal lehetnek magasabbak a tavalyi szorzóknál, jelentette be Farkas András myugdíjszakértő.

2024. február 26., 18:58

Szerző:

Az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíjguru.hu portálon. A valorizációnak az induló nyugdíjak esetében van jelentősége.

A Központi Statisztikai Hivatal 2024. február 22-én közzétett legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében

  • a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében
  • az előzőleg jelzett 14,0%-nál 0,2%-kal magasabb mértékben,
  • 14,2 százalékkal nőhetnek a valorizációs szorzók (a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest).

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén alkalmazandó valorizációs szorzók végleges táblázatát egy március végén, legkésőbb április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd.

Miért fontos a nyugdíj szempontjából a valorizációs szorzó?

A valorizációs szorzó egyike azoknak a fontos fogalmaknak, amelyekkel érdemes tisztában lenni, amennyiben szeretnénk megérteni a nyugdíjszámítás lépéseit. Köztudott, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor mindenki jogosulttá válik állami nyugdíjra. Manapság a legtöbb fiatal ha meghallja, hogy állami nyugdíj legyint egyet és azt mondja, hogy felesleges ezzel foglalkozni, hiszen mire odajutnak nekik már úgysem lesz nyugdíjuk.

Ennek ellenére természetes, hogy mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi nyugdíjra számíthatunk, mennyi lesz az az összeg, amiből majd a munkával töltött évek után a megélhetésünket finanszíroznunk kell. 

A pontos számok kiderítése viszont soktényezős folyamat, a várható nyugdíjunk összegét ugyanis számos dolog befolyásolja – olvasható a nyugdijmaskeppen.hu portálon. Ehhez hosszú évek pénzügyi változásait kell figyelembe vennünk, és nem tekinthetünk el azoktól az egyéni eseményektől sem, amelyek a munkavállalóként töltött éveink alatt történtek velünk (például ha hosszabb ideig nem volt munkaviszonyunk, gyermeket vállaltunk stb.). Ezek ugyanis befolyásolják a várható állami nyugdíj összegét.

Bár a pontos összeget csak nem sokkal a nyugdíjba vonulásunk előtt tudjuk meg, sok olyan fogalom kapcsolódik ehhez a témához, amelyek  segítségünkre lehetnek abban, hogy megtudjuk, mennyi pénzre számíthatunk. Az előzetes kalkuláció alapján pedig könnyebb tudatosan a jövőbe tekinteni, és felkészülni az öregkor nehézségeire.

Kötelező nyugdíjba vonulni?

A nyugdíj nem kötelező, dönthetünk úgy, hogy miután elértük a nyugdíjkorhatárt nem vonulunk vissza. Sőt, nincs olyan végső öregségi nyugdíjkorhatár sem, amikortól a törvény tiltaná a munkavállalást.

(Kiemelt képünk illusztráció / Pexels)