Hamarosan bedől a magyar nyugdíjrendszer?

 A DK szerint európai mértékű nyugdíj bevezetésére lenne szükség, mert a jelenlegi nyugdíjrendszer hamarosan bedől. 

2024. február 22., 08:09

Szerző:

A jelenlegi nyugdíjrendszert összeomlás fenyegeti a DK szerint, és Orbán Viktor hibája, hogy hagyták ideáig fajulni a nyugdíjhelyzetet. Az ATV-nek  nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint a magyar nyugdíjrendszer ma biztonságosan működik, a nyugdíjak kifizetése rendben megtörténik. Még egy darabig. 

A DK szerint biztonságos nyugdíjrendszer kiépítésére van szükség

„Szakértők szerint összeomolhat akár a nyugdíjrendszer és az Orbán Viktorék felelőssége, hogy hagyták a nyugdíjrendszert ennyire elromlani” – magyarázta az ATV Híradónak Gy. Németh Erzsébet, a DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere. A párt szerint egy tisztességes és biztonságos nyugdíjrendszer kiépítésére van szükség, ezért a negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót és svájci indexálású európai mértékű nyugdíj bevezetését szorgalmazzák. „Ha ilyen magas az infláció mint ami volt az elmúlt években negyedéveként legyen nyugdíjkorrekció és ne a nyugdíjasok hitelezzenek a kormánynak hónapokon keresztül. A másik amit szeretnénk megtenni, úgynevezett krízisintézkedések, ez arról szól, hogy azokat a nagyon alacsony nyugdíjakat vagy például a rokkantnyugdíjasok helyzetét mindenképpen meg kellene oldani” – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet. 

„Semmi nem veszélyezteti a nyugdíjak fenntarthatóságát” – ezt Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke mondta. A nyugdíjrendszer addig tartható fenn amíg létezik Magyarországon költségvetés – tette hozzá. „Semmiféle ok arra, hogy riogassunk vagy elbizonytalanítsuk a nyugdíjasokat vagy a leendő nyugdíjasokat, hogy esetleg nem lesz a költségvetésnek pénze nyugdíjra, a költségvetésben arra van pénz amire a politika dönt" – magyarázta, hozzátéve: „a legfontosabb az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek rendkívüli kiadásként rendezni kéne a nyugdíjat. Az nem megy, hogy a legkisebb és a legmagasabb nyugdíjak között százszoros különbségek vannak. Ez tarthatatlan"– jelentette ki. 

A nyugdíjszakértő szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer még egy évtizedig lesz fenntartható

„Mindaddig, amíg a Ratkó-unokák évjáratai, tehát azok az emberek akik 1973 és 1977 között születtek, amíg ők el nem kezdenek nyugdíjba menni, mert ők a legnagyobb létszámú évjáratok Magyarországon és amikor ők beáramlanak majd a nyugdíjba az nagyon meg fogja nehezíteni már a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát" – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash.com)