06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

160 millióért mondja meg egy tanácsadó cég, mit kezdjen a kormány a trieszti kikötővel

A PwC Magyarország adhat tanácsot a 300 méteres partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet felhasználására.

2021. május 5., 17:24

Szerző:

Másfél évvel azután, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kész tényként bejelentette, a magyar állam kikötői területet és üzemeltetési koncessziót vásárolt az olaszországi Triesztben. Ennek a kikötőnek a megvalósítási tanulmányával bízták meg a Mátrai Erőművet beárazó PwC Magyarország Kft. tanácsadó céget. A 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet idén januárban vette meg az állam, a szerződést pedig 2021. április 26-án kötötték meg a nyertes PwC-vel – írja az Átlátszó.

A tanulmány ára 445 ezer euró, azaz 160,2 millió forint – derült ki a hétfői uniós közbeszerzési közlönyből. A nyertes cég feladata, hogy komplex üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányt készítsen a Trieszti Kikötő Projekthez.

Az első és a második tanulmány elkészítésére 3-3 hónap áll rendelkezésre. Az első tanulmánynak legalább három üzleti tervet kell tartalmaznia a kikötő fejlesztésére vonatkozóan. A másodiknak az ajánlatkérő által kiválasztott üzleti tervre összpontosító, részletes megvalósíthatósági tanulmányt, üzleti modellt és fejlesztési tervet kell bemutatnia.

10 milliárdos üzlet volt

2019-ben Szijjártó Péter Matteo Salvinivel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért (közel 10 milliárd forintért), 60 éves koncessziós szerződés keretében. A vámszabad-kikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket.

Az ingatlan jelenleg kihasználatlanul áll, korábban olajfinomító működött rajta. A sajtóban már egy ideje találgatják, hogy mi értelme volt megvenni a kikötőt, és most nagyon úgy tűnik, hogy a kormány a vásárlás után akarja kitalálni, hogy pontosan mit kezdjen a területtel.

Az Átlátszó 2016-ban azt is kiszúrta, hogy a PwC kapott 240 milliót a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára, amit már egyszer megírtak 480 millióért. Emellett a magyar állami tulajdonban lévő MVM által a Mátrai Erőmű többségi részesedéséért Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek kifizetett 17,44 milliárdos vételárat is a PwC Magyarország Kft. javaslata alapján állapították meg. Szintén a PwC készítette azt a 2017-es átvilágítási jelentést, amit hosszas pereskedés után megkaptunk a Miniszterelnökségtől a Várgondnokság Kft.-ről és a Budavári Ingatlankezelő Kft.-ről. A PwC súlyos hiányosságokat talált az állami cégnél – írja az Átlátszó.

(Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zeno D'Agostino, a kikötő vezérigazgatója a trieszti kikötőben 2019. július 5-én. Fotó: MTI/KKM | Mitko Sztojcsev)