16 százalékos béremelést kapnak a szemétszállítók

Az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói, vagyis lényegében a szetmészállítók, és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók kaphatják meg a 16 százalékos emelést.

2023. január 13., 12:46

Szerző:

Tizenhat százalékos béremelést kaphatnak január 1-jétől a szemétszállítók, miután a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió reprezentatív szakszervezeteinek elnökei és a Budapesti Közművek vezérigazgatója aláírták az idei bérmegállapodást.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy a bérmegállapodás értelmében az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban részt vevő munkavállalók, és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) kaphatják meg a 16 százalékos emelést.

Az egyezség fontos elemének nevezték, hogy átalakítják a társaságnál évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert.

A felek megállapodásának értelmében ez az átalakítás már összhangban van a július 1-jétől induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a Mol Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalat vízióival is.

(Kiemelt kép: Kidobott karácsonyfákat tesznek a hulladékgyűjtő teherautóba a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. munkatársai a VII. kerületi Rózsák terén 2022. január 10-én. MTI/Balogh Zoltán)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.