Zokniban vagy anélkül kell aludni? Itt a tudományos magyarázat

Évtizedes vita végére került pont azzal, hogy egy brit orvos elmagyarázta miért éri meg zoknit viselni éjszaka. Figyelem, a megfejtés igen egyszerű!

2024. szeptember 13., 14:36

Szerző:

Vannak akik gyerekesnek tartják, ezért nem viselik éjszaka, és vannak, akik csak azért is felveszik éjszakára is. Bárhogy is, a zokni viselése a modern életmód egy sarkalatos pontja, amit sokan félvállról vesznek, pedig egyáltalán nem kéne. Hiszen az nem csak a divat, de az egészség szempontjából is rendkívül fontos. Éppen ezért egy orvos most pontot is tett a viselés-nem viselés vita végére, amitől a téma kapcsán felpezsgett világ végre megnyugodhat. 

Na de lássuk a tényeket. A Mirror szerint egy brit orvos volt, aki tudományos alapokra helyezte a vitát és kijelentette: aki zokniban alszik, vélhetően hamarabb tud álomba szenderülni. Jess Andrade meg is indokolta ezt egy TikTokra feltöltött videóban:

Beszéljünk azokról az emberekről, akik zoknit viselnek az ágyban. Ezzel melegen tartják a lábfejüket, a kitáguló erek pedig lehűtik a testet. Az alacsonyabb testhőmérséklet azt az üzenetet továbbítja az agynak, hogy ideje aludni. Tehát aki zoknit visel, vélhetően hamarabb el is alszik.

Jess Andrade ezen felül azt is tanácsolja, hogy tíz órával a lefekvés előtt már ne fogyasszunk koffein tartalmú italt, három órával előtte pedig ne együnk és ne fogyasszunk alkoholt. Egy órával előtte pedig már ne bámuljunk semmilyen képernyőt. 

Na de milyen a jó zokni?

A kérdés megválaszolásához segítségül hívtuk a ChatGPT-t, mely az internet legmélyebb bugyraiban kotorászva húzta elő számunkra a választ. Eszerint a jó zokni olyan fontos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kényelem és a tartósság. Emellett felsorolt néhány jellemzőt is, ami egy jó zoknit meghatároz:

Anyag

A jó zokni készülhet pamutból, ami jól szellőzik, puha és természetes anyag, de a tiszta pamut zoknik kevésbé rugalmasak, és nedvesen hidegek maradhatnak. Jobb megoldás a gyapjú, ami kiváló hőtartó és nedvességelvezető tulajdonságú, főleg hideg időben praktikus. 

Szellőzés

A jó zokninak megfelelő légáteresztő képességgel kell rendelkeznie, hogy a láb ne izzadjon túlzottan. Ez különösen fontos szempont sportolás vagy hosszú ideig – mondjuk alvás közben – tartó viselés esetén.

Kényelem és illeszkedés

A zokninak nem szabad túl szorosnak vagy túl lazának lennie. Jól kell illeszkednie a láb formájához anélkül, hogy összeszorítaná vagy kidörzsölné azt. A varratoknak is finomaknak kell lenniük, hogy ne okozzanak bőrirritációt vagy hólyagokat, különösen a lábujjaknál.

Stílus és megjelenés

Bár a funkcionalitás a legfontosabb, egy jó zokni azért esztétikailag is meg kell hogy feleljen az igényeknek. Színek és minták tekintetében széles a választék, így mindennapi és formális viselethez is találhatunk megfelelőt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.