Ezeket a vitaminokat a nyaralás alatt se felejtse el szedni!

Vannak olyan vitaminok, amelyeket a nyaralás alatt sem javasolt mellőzni. Már csak azért sem, mert az év legmelegebb hónapjaiban is sok változásnak van kitéve a szervezetünk.

2024. június 15., 10:13

Szerző:

Egész évben fontos, hogy szervezetünk fel legyen töltve a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Vannak azonban olyan táplálékkiegészítők, amelyekre nyáron, és így a nyaralás alatt is nagyobb szükségünk van annak érdekében, hogy megbirkózzunk például az allergiás tünetekkel, a nagyobb energiaigénnyel, a nyári hőséggel és a dehidratáltsággal – írja a Dívány.

A-vitamin

Az A-vitamin segít helyreállítani a napsugarak által károsított bőrt. Ez különösen hasznos abban az esetben, ha napégést szenvedtünk. Egyes kutatások azt is igazolták már, hogy az A-vitamin fokozott bevitele csökkentheti egyes bőrrákok kockázatát. Emellett erősíti a hajat, fogakat, körmöt, javítja a látást, és megóvja szemünk egészségét, valamint nemcsak helyreállítja a bőrt, hanem segíti a bőr növekedését is.

C-vitamin

A C-vitamint egész évben be kell építeni az étrendünkbe, mivel hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Emellett segít a bőr, a csontok és az ízületek egészségének megőrzésében is, ezért érdemes nyáron is szedni. A C-vitamin segíthet a szervezetünknek a hőszabályozásban, ezáltal megelőzhető a magas hőmérséklet miatt jelentkező kimerültség.

Miután természetes antihisztaminként működik, segíthet csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot és az allergiával kapcsolatos tüneteket, például a szénanáthát és a bőrkiütéseket.

D-vitamin

Talán furcsán hangzik, de ennek a „napfényvitaminnak" a pótlására még nyáron is szükségünk van, ha nem jut elegendő napfényhez a szervezetünk. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerekből nem könnyű D-vitaminhoz jutni, ráadásul a szervezetünkben főként napfény hatására termelődik, így, ha nem kapunk elég napfényt, fennáll a vitaminhiány kockázata.

E-vitamin

Az E-vitamin is jó szolgálatot tesz nyáron, miután antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos szezonális allergiák hatását. Ezen túlmenően ez a vitamin is segíthet megvédeni a bőrt, ha fokozott napsugárzásnak van kitéve – írja a lap.

Kutatás: ennyi D-vitamint érdemes bevinni a szervezetbe

A D-vitamin fontosságát számos tanulmány hangsúlyozta már, különösen a téli időszakban. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mennyi D-vitamint kell legalább bevinni, és egy új publikáció szerint a felnőtteknek 2000 nemzetközi egységet (NE) azaz 50 mikrogrammot is be kell vinniük minden nap a vitaminhiány megelőzésére – közölte a Hvg.

Mint írják: a jelenlegi iránymutatások napi 4-800 NE D-vitamin bevitelét javasolják, feltételezve, hogy valaki egyéb tápanyagok révén is bevisz a szervezetébe ebből a vitaminból. (Ez az érték azonban etnikumtól és attól is függ, hogy a világ mely pontján él az egyén.)

Nutrients folyóiratban publikált tanulmány szerint azonban ahhoz, hogy a D-vitamin mennyisége a szervezetben elég magas legyen ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az ennek hiányából fakadó megbetegedések, napi 2000 nemzetközi egység körül alakulhat.

Annak meghatározása, hogy a szervezet D-vitamin-szintje megfelelő-e, azt a 25-OH-D-vitamin koncentráció mutatja meg. Az egészséges érték – mondhatni: a cél – 75 nmol/L. Ha ez az érték alacsonyabb, akkor lehet hiányról, vagy végső soron elégtelen vitaminszintről beszélni.

Az ideális szint persze több tényező függvénye, de több, megfigyelésen alapuló tanulmány is azt sugallta a kutatók szerint, hogy a legalább 50 nmol/L-es érték segíthet megelőzni az angolkórt és a csontlágyulást – ahhoz azonban, hogy a cukorbetegség és a rák kockázata csökkenthető legyen, a 75 nmol/L a cél.

Mint az eredményeket összegezve a News Medical megjegyzi: a krónikus betegségek többségének megelőzéséhez kicsivel a 75 nmol/L felett kell legyen a vitaminszint.

(Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / AFP)

2024. december 15., 09:19

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!