3 ínycsiklandó Valentin-napi desszert, ami felér egy szerelmi vallomással
A Valentin-nap vagy Bálint-nap világszerte a szerelmesek napja, egyre többen ünneplik hazánkban is. Egy biztos, ezen a napon a legdrágább étteremben felszolgált desszert sem lehet olyan finom, mint a saját készítésű édesség.
Akár étteremben ünnepli egy szerelmes pár a Valentin-napot, akár otthon, a saját készítésű desszert, amiben benne van szívünk-lelkünk, a romantikus percek ékköve lehet. Mutatunk három egyszerű, de nagyszerű receptet, amely ünnepélyessé teheti a február 14-ét akkor is, ha tudjuk, a szerelmesek számára minden nap Valentin-nap.
Klasszikus Zacher torta Valentin napra
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 7.5dkg porcukor
- 6 db tojás
- 1 dkg vaníliás cukor
- 7 dkg kristálycukor
- 15 dkg étcsokoládé
- 15 dkg liszt
- 0.5 dkg sütőpor
- 30 dkg baracklekvár
A bevonathoz: 20dkg étcsokoládé
A Sacher-torta elkészítéséhez a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a vajhoz adjuk, és tovább keverjük. A fehérjéből, a vaníliás cukorból és a kristálycukorból kemény habot verünk. Közben az étcsokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, és a vajas tésztához adjuk, majd összeforgatjuk vele. A fehérjehabból pár kanállal hozzáadunk, és óvatosan összeforgatjuk. Ezután az egészet hozzáadjuk a tojáshabhoz, és összeforgatjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a tésztához adjuk, óvatosan összeforgatjuk, és sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, a tetejét kicsit meghintjük liszttel, és fadeszkán, a tetejére fordítva kihűtjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, a lekvárt egy kicsit megmelegítjük, a torta mindkét lapját megkenjük vele, majd a tetejét is átkenjük. Végül ismét csokit olvasztunk, és bevonjuk vele a tortát, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg a csoki rádermed.
Házi bounty szelet
Az egyik legfinomabb és leggyorsabban elkészíthető desszerthez csak csokoládé és kókusz kell. A házi bounty 10 perc alatt kész, ráadásul hatalmas mennyiségben és mosogatnivaló nélkül. Ebbe a desszertbe kevés cukor kerül, éppen csak annyi, amennyi a csokoládéban van, illetve egy kis méz édesíti. Nem érdemes kihagyni belőle a kókuszkrémet, attól lesz igazán kókuszos és selymes, de rizstejszínnel is isteni.
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg kókuszkrém
- 2 ek méz
- 1 ek vaj
Csokoládébevonat:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
A kókuszkrémet, a vajat és a mézet összemelegítjük, és elkeverjük a kókusszal. Egy szögletes tál vagy tepsi aljába öntjük, belenyomkodjuk, letakarjuk és a hűtőbe tesszük. A csokoládét lassan, gőz fölött felolvasztjuk a vajjal együtt, és a lehűlt kókuszkrémre öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, megszórjuk kókuszcsipsszel, és visszatesszük a hűtőbe.
Raffaello golyók
Hozzávalók:
- 3 ek liszt
- 3 dl tej
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag egész mandula
A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd sűrű krémmé főzzük. Beledolgozzuk a vajat és hozzákeverjük a kókuszreszeléket. 1-2 óra alatt lehűtjük, majd kis golyókat formázunk belőle, a közepébe belenyomjuk a mandulát, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
( Kiemelt képünk illusztráció: Pexels/ Andrea Piacquadio )