A járvány ellenére tömegek özönlenek Horvátországba

Több, mint egymillió turista van az országban, az autópályákon pedig kilométeres sorok.

2021. augusztus 1., 11:24

Szerző:

A járvány ellenére több mint egymillió külföldi van Horvátországban. A balkáni államban sorra dőlnek meg a 2019-es év turisztikai rekordjai.

A legfrissebb adatok szerint egymillió és 25 ezer turista tartózkodik jelenleg Horvátországban – írja az index.hr. Tavaly ugyanekkor 770 ezer külföldi volt az országban, és ez a szám csak valamivel kevesebb, mint a 2019-es szezon rekordja. A portál szerint Isztrián vannak a legtöbben, majd Kvarner és Split-Dalmácia megyében, illetve Zára és Šibenik-Knin megyében. Ezekben a térségekben összesen 855 000 külföldi tartózkodik, ők főleg német, szlovén, lengyel, osztrák és cseh állampolgárságúak.

A Belügyminisztérium által közzétett adatok szerint pénteken 410 446 utas lépett be Horvátországba, míg 367 511-en hagyták el a balkáni államot.

Hosszú sorok

A portál arról is ír, hogy az autópályákon is megdőltek a 2019-es rekordok. Egyes útszakaszokon a forgalom miatt akár öt kilométer hosszú sorok is kialakultak a hétvégén. Ivan Ribičić, a Horvát Autópálya Kezelő (HAC) igazgatója azt nyilatkozta a helyi RTL televíziónak, hogy szombaton 87 ezer jármű haladt el a különböző be-és kijáratoknál, ami a 2019-es évhez képest 5 százalékos növekedést jelent. Horvátországban a járvány ellenére örülnek a forgalomnak. „Elégedettek lehetünk, több mint egymillió turistánk van, de ez felelősségre kötelez bennünket” – mondta korábban Nikolina Brnjac miniszter.

Az osztrák hatóságok viszont arról számoltak be, hogy legalább 94 állampolgáruk lett koronavírusos a zrće-i fesztivál után. A helyi központ ezt tagadja. „16 pozitív esetet azonosítottak. Ők többnyire külföldi állampolgárok voltak, de osztrák nem volt köztük. A  covid-bizonyítvánnyal nem rendelkező ausztriai állampolgárok, mind negatív covid-teszttel távoztak Horvárországból” – mondta Ivan Peranić, a Novalja polgári védelmi főnöke-

Horvátország egyébként még biztonságos úti célnak számít a többi, turisztikailag kedvelt országhoz képest. Az új ECDC térkép szerint, míg Franciaország déli része, az olasz szigetek és Görögország nagy része is piros jelzést kapott, addig Horvátország továbbra is narancssárga – írja a szerb N1.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: a horvátországi Pula városában található Sergius diadalív 2019. július 24-én. Fotó: MTVA/Bizományosi | Faludi Imre)