3 tudományosan alátámasztott szokás, ami valóban boldogabbá tesz

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a tudomány szerint van néhány szokás, ami tényleg boldogabbá teheti az embereket. 

2024. október 21., 16:24

Szerző:

Dr. Laurie Santos, a Yale pszichológiai professzora szerint vannak olyan tudományosan alátámasztott szokások, amelyek bizonyítottan képesek boldogabbá tenni az embereket. Összeállításunkban most ezekből mutatunk hármat. 

A célok kitűzése 

Santos azt mondja, a célok kitűzése hatékony módja lehet a boldogság és a jólét növelésének, ugyanakkor a kulcs a konkrétság. A professzor szerint első körben világosan meg kell határozni, mi is a cél. Például: „Olyan ember szeretnék lenni, aki mindennap meditál.” Ezután képzelje el a pozitív eredményeket, valamint azonosítsa a lehetséges akadályokat. Végül készítsen egy ha-akkor tervet a kihívások és a kifogások leküzdéséhez kapcsolódóan. Például: „Ha hétfőn kihagyom a 10 perces meditációt, akkor kedden 15 percig csinálom.” Ez a megközelítés megkönnyítheti a célok elérését, növeli a siker esélyét, végső soron pedig boldogabbá tesz. 

Az élmények fontossága 

A szakértő szerint nagyon fontos lenne, ha az emberek elkezdenének a materiális dolgok mellett élményekbe is fektetni. Gondoljon csak bele: egy tartalmas nap néhány régen nem látott baráttal sokkal jobb lehet, mint egy pár fülbevaló, még akkor is, ha az ékszer egyébként nagyon szép. 

Amikor a hónap végén/elején megérkezik a fizetése, csábító lehet a gondolat, hogy vegyen egy új cipőt vagy bármi mást, ami átmeneti megelégedést nyújt. A kutatások viszont azt mutatják, hogy minden jövedelmi szinten az élményalapú vásárlások (pl. utazás) teszi boldogabbá az embereket 

– mondja Santos, aki hozzátette, a boldogság titka a mindennapi cselekedetekben és a gondolkodásmódban rejlik. 

A hála kérdése 

A hála gyakorlása kapcsán újra és újra bebizonyosodik, hogy jót tesz a mentális jólétnek. A hála gyakorlása a hedonikus adaptáció leküzdését hivatott elősegíteni, arra ösztönöz, hogy becsüljük meg azt, amint van. Egy új autó, telefon vagy magasabb pozíció a munkahelye néhány héten belül az új normálissá válik, ezt a folyamatot nevezik hedonikus adaptációnak. A gyors alkalmazkodás a túlélést segíti a mindennapokban, ugyanakkor eközben könnyű megfeledkezni a háláról. 

A jó dolgok hatása az életben meglepően rövid életű (...) Éppen ezért nem szabad alábecsülni a hála erejét. Amikor észreveszi, hogy valami jó az életben, adjon hálát érte. A kutatások egyébként azt mutatják, hogy néhány hét leforgása alatt jelentősen javíthatja a közérzetet, ha valaki rendszeresen felírja, miért hálás aktuálisan 

– magyarázta Santos, aki kiemelte, mindenkinek érdemes lenne időt szánnia arra, hogy sorra vegye mindazt, ami jó az életében, hiszen így újra és újra érezni lehet a boldogság hatását. 

(Forrás: Stylist, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)