Tényleg olyan fontos, hogy mibe törölközünk?

Az életminőségünket jelentősen befolyásolja az általános közérzetünk és komfortérzetünk. Amikor nehezebb időszakon megyünk keresztül, gyakrabban keressük a komfortot a mindennapokban, legyen az egy kiadós alvás, egy finom vacsora főzése, vagy egy pihentető habfürdő. Rengeteget dobhat általános hangulatunkon az is, ha minőségi használati tárgyakat alkalmazunk, így a törölköző anyaga is rendkívül meghatározó – sőt ez egészségünk érdekében sem elhanyagolható.

(x)

2022. június 24., 11:23

Szerző:

Milyen egy jó törölköző?

A törölköző elsődleges funkciója a fürdés, zuhanyzás, kéz- vagy arcmosás utáni nedvesség felszívása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyag, amelyből a törölköző készül, magas és hatékony nedvszívó képességgel rendelkezzen. Ennek köszönhetően hamarabb szárad is, így elkerülhető, hogy kellemetlen szaga legyen, netán a tartós nedvesség hatására penészesedni kezdjen.

Fontos, hogy jó élményként éljük meg a fürdőből való kilépést, melyhez elengedhetetlen, hogy a törölköző puha legyen. Bőrünk rendkívül érzékeny szerv, ezért fontos, hogy a lehető legjobb módon gondoskodjunk ápolásáról. Emellett a méret is fontos szempont, a túl rövid vagy túl nagy törölköző nem kedvezhet komfortérzetünknek. 

Fontos, mibe törölközünk?

 A legnagyobb szervünk a bőrünk, amely testünk egész felületét befedi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük annak egészségét és szépségét, melyben nem csak a kozmetikumok játszanak fontos szerepet, hanem a törölközés is. Biztosan mindannyian éltünk át olyan szituációt, amikor egy ruhadarab viszketést, irritációt váltott ki. Ennek több okozója is lehet a mosópor összetételétől elkezdve a ruha anyagáig, ám a leggyakrabban az utóbbinál érdemes keresni a hibát.

A rossz minőség irritációt okozhat

A gyenge minőségű anyagból készült törölközők használatakor, akárcsak a ruhadaraboknál, irritáció léphet fel, mely a bőr viszketését, égő érzését válthatja ki, emellett kiütéseket is okozhat. A nedves, fürdés utáni bőr különösen kiszolgáltatott állapotban van, hiszen felpuhult a meleg víz hatására, így nagyobb veszélynek van kitéve. Egy rossz minőségű törölköző gyakran csak ronthat az egyébként is érzékeny bőrön, ezért nagyon fontos, hogy kerüljük ezek használatát. Érdemes pamut törölközőt választani, mely gyengéd a bőrrel, remek nedvszívó képességgel rendelkezik, és a száradása is gyors.

Kellemetlen érzés használni

A törölközők különleges hatással vannak komfortérzetünkre azáltal, hogy körülölelik a testet, mint egy puha, meleg takaró egy hideg, téli napon. Éppen ezért fontos, hogy ezt az élményt minden zuhanyzás után átélhessük anélkül, hogy a törölköző kényelmetlen lenne, vagy viszketést okozna. A gyenge minőségű törölközőknél előfordulhat az is, hogy azok nem képesek teljesen megszáradni két zuhanyzás között, mely szagosodást okozhat. Tisztán és illatosan kilépve pedig igencsak kellemetlen érzés egy ilyen törölközőbe csavarni magunkat.

Nehezen kezelhető

Szárítógép hiányában egy nehezen száradó törölközővel sok bajunk gyűlhet meg. Mosás után a száradás hosszú időt vehet igénybe, és mivel a törölközőket gyakran szükséges tisztítani, ez igencsak hosszú várakozási időt jelent. Hacsak nem akarunk több tucatot beszerezni annak érdekében, hogy mindig legyen kéznél, érdemes inkább kevesebb, ám minőségi, pamut törölközőt beszerezni. Ezek gyorsan száradnak, és mindig készen állnak, hogy melegen átöleljenek egy zuhany után.

Hogyan tartsuk tisztán?

Érdemes külön törölközőt használni kézmosáshoz, arcmosáshoz, és a zuhany utáni szárítkozáshoz is. Ez higiéniai szempontból fontos, emellett jelentősen megkönnyíti a dolgunkat is a mosást illetően. A törölközőket a többi ruhadarabtól külön szükséges mosni, hetente egyszer, és magas, körülbelül 60 fokos hőmérsékleten. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy alaposan fertőtlenítse és tisztítsa a gép a törölközőket.

A jó minőségű törölköző tehát nemcsak komfortérzet, de higiéniai szempontok miatt is fontos kelléke minden háztartásnak. Javasolt ezért lecserélni a rossz minőségű, régi darabokat, hogy minden nap úgy érezhessük magunkat, mint egy wellness-szállodában!

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.