Rekord: 11,6 millió euróért vették meg Einstein egyik jegyzetfüzetét

Egy 1913 és 1914 között írt dokumentumról van szó.

2021. november 23., 21:13

Szerző:

Rekordáron, 11,6 millió euróért (4,3 milliárd forint) árverezték el a minden idők egyik legnagyobb tudósának tartott Albert Einstein (1879–1955) egy ritka, az általános relativitáselméletét előkészítő kéziratát kedden Párizsban, írja az MTI.

Bár a Christie's már az aukciót meghirdetve is hangsúlyozta, hogy

ez a legértékesebb Einstein-kézirat, amely valaha árverésre került,

az aukciósház is csak 2-3 millió eurós leütési árral számolt előzetesen. Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német elméleti fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető a Christie's szerint, hogy „a kézirat szinte csodával határos módon” fennmaradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze azt.

Einstein azt követően kezdett dolgozni általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E=mc2 képletet. 1913 elején kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött: a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt. A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a dokumentummal, azt Michele Besso vette magához.

A Christie's szakértője szerint az 1919 előtti időszakból nagyon ritkák az Einstein-kéziratok. A másik ismert dokumentum a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett „zürichi jegyzetfüzet” 1912-13-ból, amely Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található. Eddig a legmagasabb ár, amelyet egy Einstein-kézirat árverésen elért, 2,8 millió dollár (2,4 millió euró) volt, ezt az összeget egy Istenről szóló elmélkedésért fizették 2018-ban. 2017-ban Jeruzsálemben 1,56 millió dollárért kelt el a tudósnak a boldogság titkáról szóló levele.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP)

Amikor új cipőt és táskát szeretnénk beszerezni, akkor az általában két célból történhet: vagy alkalmi viselethez, vagy a mindennapokra szeretnénk táskát és cipőt választani. Tekintsük át, hogyan érdemes belefogni ebbe, hogy valóban a legjobbat találjuk meg mindkettőből.

Az, hogy a stressznek számos negatív hatása ismert, senkinek sem új dolog: a csapból is az folyik, hogy mindent el kell követnünk a mérséklése érdekében. Ám arról már jóval kevesebb szó esik, mi mindenből tevődik össze testi-lelki jóllétünk, és hogyan hat párkapcsolatainkra, ha valamelyik területén megbomlik az egyensúly. Mik a jelei, hogy éppen ez történik, és mikre figyeljünk oda, hogy a saját és társunk közérzete is kielégítő maradjon? Cikkünkből kiderül!

A szépségápolás alapvető része a hajápolás is. Ha valóban szép és egészséges tincseket szeretnénk, akkor foglalkoznunk is kell vele. A rendszeres hajvágás, a megfelelő termékek és hajápolók használata egészségesen csillogó hajat fog eredményezni. Azonban vannak olyan külső tényezők, amelyek kevés idő alatt is képesek kárt okozni benne.