A pszichológusok szerint ez okozza a rémálmokat

A magány és a rémálmok összefüggnek. 

2024. szeptember 28., 15:18

Szerző:

Az Oregoni Állami Egyetemen végzett közelmúltbeli tanulmány állítása szerint azok az emberek, akik többször érzik magukat magányosnak, nagyobb eséllyel küzdenek rémálmokkal – írja a Real Simple

Először is tisztázzuk, mi a magány? 

Dr. Vanessa Kennedy szerint a magány sokféle formát ölthet: az értelmes kapcsolatok hiányától kezdve, a stresszes helyzetekben való támogatás hiányán át, egészen a másokkal való kapcsolódástól való félelemig bármi előidézheti valakiben a magány érzését. A magány időről időre nagyon gyakori jelenség, ami befolyásolhatja az egyén hangulatát, életminőségét, sőt még a munka közbeni teljesítményét is. Egy friss kutatás szerint pedig a magány az alvás minőségére is hatással lehet, olyannyira, hogy a magányosok jó eséllyel többször szembesülnek rémálmokkal is. 

Amikor jönnek a rémálmok 

A rémálmok előfordulása kapcsán Dr. Meghan Marcum klinikai pszichológus azt mondja, akkor jelennek meg, amikor a tudatos agy kikapcsol, de a tudatalatti még reagál a külvilágra. 

A kutatások azt mutatják, hogy a rémálmok gyakran a REM-fázisban jönnek vagy az alvás mélyebb szakaszaiban, amikor a tudatalatti aktív 

– magyarázza a szakértő, aki kiemeli, ezekben a szakaszokban az olyan közvetett tényezők, mint a stressz vagy a szorongás felerősödhetnek, ezek a negatív érzések pedig az alvásra is nyomást gyakorolhatnak. A pszichológus állítása szerint egyébként a nők különösen érzékenyek lehetnek a stressz és a szorongás okozta rémálmokra. 

Stressz és szorongás

Persze a stressz alapvetően az ember mindennapi életének a része, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben van jelen. Viszont, ha a folyamatos stressz és a szorongás olyan emberek életébe kúszik be, akik krónikusan magányosnak érzik magukat, azok esetében a rémálmok előfordulása megsokszorozódhat. 

A kezelés 

Az oregoni egyetem munkatársa, Colin Hesse amúgy azt mondja, a kutatás eredményei azért nagyon fontosak, mert mind a magány, mind pedig az alvászavar súlyos közegészségügyi problémák, ráadásul összefüggésbe hozhatók a szívbetegség vagy éppen a sztrók fokozott kockázatával. Hesse szerint még túl korai lenne konkrét beavatkozásokról beszélni a jövőbeni gyógyítás kapcsán, de az eredmények az eredmények egyértelműen összhangban állnak azzal a lehetőséggel, hogy a magány kezelése segíthet csökkenteni a rémálmok esélyeit. Egészen sokkoló, de a Sleep Foundation alapján csak az USA-ban 50-70 millió ember szenved valamilyen alvászavarban, világszinten ez a szám ennél jócskán több lehet. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)