Így teszi tönkre a gyerekeit a nárcisztikus szülő

A nárcisztikus személyisgzavarral élő emberrel együtt élni maga a pokol. Ha a szülő nárcisztikus, azt a gyerekét is tönkre teheti, amelyiket kiemelt figyelemmel tünteti ki, és azt is, amelyiket elhanyagolja.

2024. március 6., 09:48

Szerző:

Komoly pszichikai problémákat okoz, ha egy gyerek nárcisztikus szülő mellett nő fel. A nárcisztikus kiválaszt a gyermekei közül egyet, az aranygyereket, akinek az a feladata, hogy az egész életével a szülő nagyságát szolgálja, míg a többi gyerekét elhanyagolja. 

Mi is az a nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik.

Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat.

A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok.

Ezek a korai tapasztalatok okozzák a „nárcisztikus szégyenérzet" kialakulását mely a „nárcisztikus düh" kiváltója, valahányszor úgy érzik, hogy nem tisztelik őket eléggé, vagy valaki viselkedése rossz fényt vet rájuk, s ezzel felszakítja a régi sebeket.

Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek a szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük, hiszen a nárcisztikus személy mindenkitől, de leginkább tőlük várja el mindazt a szeretetet, melyet gyerekkorában nem kapott meg. Házastársukkal, gyermekeikkel elhitetik, hogy nem elég jók, értéktelenek, így vetítve a körülöttük lévőkre saját érzéseiket.

Ebből egyértelműen következik az, hogy

egy nárcisztikus anya vagy apa számára azonban nem a gyereke boldogsága vagy érzései, hanem kizárólag saját maga van mindig a központban. 

Tönkremegy a gyerek, akinek nárcisztikus szülője van

„Ahogyan minden orvosi értelemben vett személyiségzavarnál, ebben az esetben is három alapvető jellemző van jelen az egyén jellemében; nem érez, nem tanul és nem szenved – mondja dr. Belső Nóra pszichiáter.

Aki nárcisztikus, abból teljesen hiányzik az empátia, nem tudja magát mások helyzetébe beleképzelni. Nem tanul a hibáiból, és rendszeresen ugyanazokat a mások számára fájdalmas tetteket követi el. Eközben csak arra vágyik, hogy folyamatosan a középpontban legyen, és mások viselkedését is csak azon a szemüvegen keresztül tudja nézni, hogy ez az ő életére milyen hatással lehet.


És mivel képtelen a szeretetre – valójában saját magát sem tudja elfogadni –, sajnos a gyerekei esetében sem tud önzetlen, pozitív érzelmeket érezni.” 

Dr. Belső Nóra szerint a nárcisztkus szülő gyakran manipulálja a gyereket, a saját hibáiért is őt okolja, sőt, akár meg is szégyeníti. Eközben igyekszik kontrollálni az életét, gyakran tetszeleg az áldozat vagy a mártír szerepében.

A nárcisztikus szülő eszközként használja a gyereket, hogy bizonyítsa önmaga nagyságát.

Esetükben sokszor előfordul, hogy a saját, meg nem valósult álmaikat próbálják megvalósítani általa, vagy így akarják kivívni mások elismerését.

„Sokszor a legjobb hírű iskolába viszi a gyereket, és nem azért, mert ezt a gyerek szeretné, hanem ezzel is azt akarja elérni, hogy őt csodálják – magyarázza a szakember. Gyakran a közösségi oldalain is azt közvetíti, hogy mindent megad a gyermekének, ám közben bántalmazza, lekicsinyli és lelkileg terrorizálja. Már óvodás korában azzal ijesztgeti, hogy ha ezt vagy azt nem teszi meg, akkor nem fogja szeretni. Ezzel pedig a gyermek kicsi korától azt érzi, hogy a szeretetért meg kell felelni, ha pedig hibázik, elveszítheti a szülő figyelmét.”

A nárcisztikus szülő – ha több gyereke van – gyakran választ magának egy aranygyereket. Ő kiemelt figyelmet kap, ami a többieknek akár rosszul is eshet, pedig ennek a „törődésnek” óriási ára van.

„Általában az lesz az aranygyermek, aki a legkönnyebben befolyásolható érzelmileg” – mondja a pszichiáter.

A testvérek akár érezhetnek irigységet is, hiszen rájuk egyértelműen kevesebb energiát fordít a narcisztikus szülő, ugyanakkor kevesebb bántást is kapnak. Nekik van esélyük arra, hogy egészséges lelkivilágú felnőttek legyenek.


„Az aranygyermekre azonban teljesen rátelepszik, kiköveteli, hogy a gyerek úgy viselkedjen, olyan eredményeket érjen el, ahogyan ő azt elképzelte, de természetesen nem a gyerek érdekében, csupán azért, hogy őt csodálják.”

Mivel a narcisztikusok gyerekei azt élik meg, hogy nem kapnak feltétlen szeretetet, nagyon nehezen tudnak kötődni, és ez később a párkapcsolataikra is rányomja a bélyegét.

„Sokszor a már jól ismert játszmákat választják, és egy narcisztikus hálójába kerülnek, de az is előfordulhat, hogy ők maguk viselkednek így, és nyomorítják meg a partnerük életét – mutat rá a következményekre pszichiáter szakértőnk. Gyakran javasoljuk, hogy akik ilyen kapcsolatban élnek, inkább lépjenek ki belőle, mert minél tovább tart, annál nehezebb a felépülés. Akinek a gyerekkora narcisztikus szülővel telt, fontos, hogy minél hamarabb eljusson szakemberhez, mert akár 1-2 éves terápia is szükséges, amikor is visszamegyünk a gyermekkorig, és kialakítjuk az egészséges működést. Ha valaki azonban 40 éves kora után akar ezen dolgozni, már nincs könnyű dolgunk. Ugyanakkor, a felnőtt én tud változni, ha akar; ilyenkor szó szerint meg kell tanítani, hogy adott helyzetekben hogyan viselkedhet úgy, hogy másokat ne bántson.”

„A legtöbb esetben a negatív önkép hátterében elhanyagoltság áll, illetve hogy gyermekként nem tudta soha megélni az érzelmi biztonságot. Ugyanis a kisebbeknek és nagyobbaknak is nagyon fontos, hogy érezzék, feltétel nélkül elfogadják őket. A másik szélsőség, ha túlzottan sok elismerést kap, olyan esetekben is, amikor valójában nem szolgált rá. Így aztán természetessé válik a folyamatos külső megerősítés, és egy idő után ez lesz életének központi témája” – világít rá a jelenség okaira dr. Belső Nóra pszichiáter.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: elementus via Pixabay)

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.