Alumínium csomagolással venné fel a harcot a műanyagszennyezés ellen a magyar cég

Az alumínium csomagolás a fenntarthatóság mellett a víz gyors lehűlését is garantálja.

2024. július 8., 11:42

Szerző:

Egy új, alumíniumdobozos vízzel venné fel a harcot a műanyagszennyezés ellen a Hell Energy, amivel nem csak környezetünket, de az egészségünket is megszabadíthatjuk az egyre több gondot okozó mikroműanyagok káros hatásaitól, valamint a PET-palackok gyártásához is gyakran használt BPA adalékanyagtól – írja a Tények. Az alumínium csomagolás emellett számos más előnnyel is jár.

A márka forradalmi újítása mellé a világhírű színésznő, Eva Mendes is beállt, olyannyira, hogy Ryan Gosling felesége a filmezéstől való visszavonulása ellenére reklámszerepet is vállalt a magyar termék kedvéért.

A kubai-amerikai származású színésznő köztudottan odafigyel az egészségére, naponta sportol, hidratál és az életéből már teljesen kiiktatta a műanyagokat, és éppen ezért mondott igent a felkérésre, a Floewater csomagolása ugyanis végtelenszer újrahasznosítható, így talán örökre el lehet majd felejteni a műanyag palackokat.

Emellett természetesen még számos előnye van az alumíniumdobozos víznek a PET-palackos termékekkel szemben, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek egyre népszerűbbé váljanak a környezettudatos fogyasztók körében.

Az alumínium csomagolás előnyei

1. Szennyeződések eltávolítása: A tisztított víz több lépéses tisztítási folyamaton megy keresztül, amely eltávolítja a szennyeződéseket, baktériumokat, vírusokat, nehézfémeket és egyéb káros anyagokat. Ez különösen fontos lehet olyan területeken, ahol a természetes vízforrások szennyezettek.

2. Egységes minőség: A tisztítási folyamat révén a tisztított víz minősége és íze állandó, függetlenül a forrásvíz változásaitól. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik állandó ízű és minőségű vizet keresnek.

3. Környezetbarát csomagolás: Az alumíniumdobozok könnyebben és hatékonyabban újrahasznosíthatók, mint a műanyag palackok. Az alumínium újrahasznosítása kevesebb energiát igényel, és az anyag végtelenül újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene minőségéből.

4. Csökkentett műanyagszennyezés: Az alumíniumdobozok használata segít csökkenteni a műanyaghulladék mennyiségét, amely gyakran kerül az óceánokba és a környezetbe, súlyosan károsítva az ökoszisztémákat.

5. Hosszabb eltarthatóság: Az alumíniumdobozok jobban védik a vizet a fénytől és az oxigéntől, ami hozzájárulhat a hosszabb eltarthatósági időhöz és a jobb ízmegőrzéshez.

6. Biztonság és tartósság: Az alumíniumdobozok kevésbé hajlamosak a szivárgásra és törésre, mint a műanyag palackok. Ezen kívül nem tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, mint a BPA, amely gyakran megtalálható a műanyag palackokban.

További részleteket itt olvashat.

 

 

A mikroműanyag belélegezve a tüdő mélyére jut

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.

Az apró műanyagszennyeződések, az úgynevezett mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol jelen vannak, evéssel, ivással, sőt légzéssel is képesek bejutni a szervezetbe. Egyes becslések szerint egy átlagember hetente egy hitelkártyányi műanyagot lélegzik be, azt azonban nem tudni, hogy a szennyezés miként hat az egészségre – írja a 24.hu.

Egy friss tanulmányban a kutatók azt mérték fel, hogy hogyan halad a műanyag a légzőrendszerben – írja a ScienceAlert. Modelljük egy 2023-as úttörő kísérletre épül, amely arra irányult, hogy azonosítsák azokat a pontokat, ahol a mikro- és nanoműanyagok összegyűlhetnek a légutainkban.

A korábbi vizsgálat főként a felső légútra összpontosított, az újabb elemzésben viszont egészen a hörgőfákig jutottak. Három különböző légzési sebességet – lassú, közepes és gyors –, valamint három különböző méretű műanyagdarabot – nagyméretű mikroműanyag, mikroműanyag és nanoműanyag – modelleztek.

Az eredmények alapján a rendszerben a gravitáció és a légáramlás alakítja a szennyeződések mozgását. Normál légzési sebesség mellett a levegőben lévő mikroműanyagok az orrüreg felületének felét boríthatják be. Lassabb légzésnél a közepes méretű szennyezőanyagok nagyrészt a felső légutakban rakódnak le, ideértve az orrüreget és a gégét. Eközben a kisebb, porszerű részecskék egyenletesebben oszlanak el a felső és alsó légutakban.

Xinlei Huang, a Sydney-i Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái szerint nagyobb mikroműanyagok a felső légutakban való gyors lerakódásra mutatnak tendenciát, míg a kisebb nanoszennyeződések inkább szöknek el, vagy jutnak mélyebbre.

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.

Egyes bizonyítékok alapján a parányi műanyagok képesek gyulladást, stresszt, tüdőszöveti károsodást vagy működési zavarokat okozni a légutakban. A mikroműanyagok pontos egészségi hatásaival kapcsolatban ugyanakkor egyelőre nem tudnak biztosat mondani a kutatók.

(Kiemelt kép: Shuttertock/tények.hu)

 

2024. október 4., 15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.