Lakásvásárlás, felújítás? 7+1 tipp, hogy olcsóbban jöhess ki belőlük

A világ egyik legmegnyugtatóbb és legkellemesebb érzése hazaérkezni a saját lakásodba. Egy olyan otthonba, ami a te saját tulajdonod, ami a te ízlésed szerint van berendezve, ami téged reprezentál és amiben mindig biztonságban érezheted magad. Az odáig vezető út azonban nem mindig egyszerű: kéretlen ingatlanos-telefonhívások, véget nem érő hitelajánlatok, a költözködés nyűgje, illetve a felújítás által okozott, szűnni nem akaró fejfájás kísér végig rajta.

2022. március 2., 21:43

Szerző:

Nem is beszélve a pénzügyi vonatkozásokról! Ezek egy részével te magad is tudsz tervezni, gyakran jelennek meg azonban olyan plusz kiadások is, amelyeket nem láthatsz előre, így gondot okozhatnak. Éppen ezért már jó előre érdemes megnézned, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy itt-ott lecsípj egy kicsit a lakásvásárlás és a már megszerzett ingatlan felújításának költségeiből. Most ezekből néhányat meg is mutatunk!

 

7+1 tipp, hogy olcsóbban jöhess ki a lakásvásárlásból és -felújításból

Eldöntötted hogy belevágsz, és megveszed az álomlakást? Esetleg már meg is van, de még várnak rád a felújítás teendői? Bárhol is tarts éppen, biztosan jól jön egy-két tipp, amelyek segítségével a kiadásaid nem ugranak majd meg – vagy legalábbis nem lesznek annyira váratlanok. 

Kalkuláld ki a lakáshiteled!

Evidenciának tűnhet, de a nem várt költségek elkerülésének egyik legjobb módszere az, ha előre tervezel – például a lakáshitel kapcsán. Ma már rengeteg pénzintézet kínál különböző hitelkonstrukciókat változatos törlesztőrészletekkel és THM-ekkel. Ha nincs kedved végignézni az összes ajánlatot online – esetleg végigjárni az összes bankot –, akkor a lakáshitel-kalkulátort neked találták ki. Csak beírsz néhány alapadatot, és máris láthatod a számodra legkedvezőbb feltételeket.

Javíts a hitelképességeden!

Mielőtt lakáshitelt vennél fel, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi mindent vesznek figyelembe, amikor elbírálják a hitelkérelmet. Számít például, hogy mennyire vannak következetesen vezetve a bankszámláid – nem jó pont például, ha közlemények nélküli utalásokkal van terhelve egy számla. Az sem mindegy, hogy mikor váltottál utoljára munkahelyet, így ha hitelfelvételt tervezel, nem érdemes váltani. Természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy milyen állapotban vannak a hitelkártyáid – ezeken is törlessz következetesen. Mindezek mellett számolj azzal, hogy önerőre is szükséged lesz, ennek mértéke is sokat nyom a latba a számításkor.

Időzíts!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor szánod rá magad a lakásvásárlásra. Az árak ugyanis gyakran évszakonként változnak. Az utóbbi években alapvetően végig növekvő tendenciát mutattak az árak, de általánosságban észrevehető, hogy nyáron még magasabbak, mint a téli hónapokban. Ezért ha szeretnél egy kicsit nyerni a vásárláson, december-január környékére időzítsd az üzlet nyélbe ütését. 

Válassz felújítandót!

Ha valaki mindenképpen egy újépítésű lakásra vágyik, akkor az ő számára ez nem opció. Ha viszont te nyitott vagy más típusú otthonra is, érdemes körbenézned a felújítandólakás-piacon is – ennek ugyanis több előnye van. Az egyik, hogy kapsz egy olyan lakást, amit pontosan úgy formálhatsz, olyanná alakíthatsz, ami neked tetszik. Emellett spórolhatsz is vele, hiszen alapvetően olcsóbban árulják ezeket az ingatlanokat. És nemcsak a felújtás összegével olcsóbbak: ilyenkor a tervezés, a kivitelezés és a rászánt idő is „lejön” az árból. Azaz, ha kész vagy egy kis időt és kreativitást rászánni a felújításra, ne habozz!

Készíts költségvetést!

Ha már megvetted álmaid felújítandó otthonát, akkor mindenképpen azzal kell kezdened, hogy felvázolsz egy költségvetést. (Erre egyébként egy új házban vásárolt lakásnál is szükség lehet, ha be kell bútoroznod.) Ebbe írj bele minden várható plusz kiadást! Ilyen lehet például néhány este egy hotelben, ha éppen a fürdő felújítását végzik. Ezekkel így nemcsak hogy tervezni tudsz, de olcsóbb alternatívát is tudsz keresni rájuk.

Csináld magad!

Természetesen vannak olyan munkálatok, amelyeket muszáj szakemberrel végeztetned. Ilyen például a műszaki berendezések beépítése vagy éppen a villanyszerelési munkák. Ugyanakkor jó néhány olyan feladat is van, amibe te magad is bátran belevághatsz – és ezzel rengeteget spórolhatsz. Ilyen például a festés, amit gyakorlatilag bárki meg tud csinálni, kézügyesség nélkül is – mindössze a megfelelő eszközökre van szükség hozzá, a pénztárcád pedig extrán hálás lesz érte.

Kerüld a felesleges kiadásokat!

Sokan, amikor belevágnak a lakásfelújításba, elkezdenek ész nélkül költekezni. Az indok általában az, hogy ez olyasvalami, amire csak egyszer kell kiadni a pénzt, ezért nem sajnálják rá. Ez részben igaz is, de azért itt is érdemes ésszerűnek lenni. Ha például konkrét elképzelésed van arról, hogy milyen hangulatú lakást szeretnél, nem kell lakberendezőt vagy belsőépítészt fizetned. Te magad is utánajárhatsz annak, hogy hol kaphatod meg az enteriőrbe leginkább beleillő darabokat. Kicsit több időbe telik, de a végén örülsz majd a döntésednek! 

 

Ezt a logikát alkalmazhatod egyébként a költözésnél is: nem feltétlenül kell egy céget megbíznod, ha rá tudod venni a barátaidat vagy a rokonokat, és van egy nagyobb autótok, akkor vágjatok bele ti magatok!

+1 Ásd bele magad!

Mind a lakásvásárlásnál, mind a felújításnál sokat segít, ha rászánod az időt, és előre feltérképezed a lehetőségeidet. A vásárlás terén például a hitelkalkulátorral máris megkönnyíted a dolgod, sőt, a szükséged kiadásokból is lefaraghatsz. Ami a felújítást illeti, ott az lesz a segítségedre, ha jó alapos kutatást végzel. Ez történhet online, de a legjobb, ha az ismerősi körödből veszel ajánlásokat. Így rátalálhatsz azokra a mesteremberekre, akik igazán jól dolgoznak – ez hosszú távon hozza vissza az árát -, de azt is megtudhatod, hogy ki az, aki kedvező tarifával végez el egy-egy munkát.