Íme a tökéletes krumplipüré titka: krémesebb lesz, mint valaha

A krumplipüré igazi vasárnapi klasszikus. 

2024. november 21., 14:56

Szerző:

A krumplipüré egyszerűen nem hiányozhat a vasárnapi menüből, azonban az elkészítése néha kihívást jelentő feladat. Még akkor is, ha mindent úgy csinálunk, ahogy annak idején anyukánk vagy a nagymamánk tanította, akkor sem lesz mindig olyan. Szerencsére az interneten fellelhető trükköknek hála egyre közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy végre elkészítsük a tökéletes burgonyapürét, most pedig meg is mutatjuk, mi az a titkos lépés, aminek köszönhetően krémesebb lesz, mint valaha. 

Mennyei krumplipüré 

Az alaplépéseket feltehetően mindenki ismeri, ahhoz, hogy krumplipürét készítsünk először is a meghámozott és nagyjából egyforma méretűre vágott krumpli darabokat hideg, sós vízbe tesszük, majd közepesen lángon felforraljuk. Amikor felforrt, akkor vegyük lejjebb a lángot, majd hagyjuk, hogy a burgonya megpuhuljon, ez nagyjából 15-20 perc, de villával könnyedén ellenőrizni tudjuk az állapotát. Amikor ez megvan, akkor krumplinyomó segítségével zúzzuk szét a burgonyát, ezt követően pedig mehet bele a meleg tej vagy tejszín, illetve a vaj. A titok pedig ezen a ponton kapcsolódik be, ugyanis a tejet/tejszínt és a vajat érdemes egy kicsit felmelegíteni, mielőtt hozzáadnánk a krumplihoz. Ez azért lényeges, mert a hideg összetevők nem túl ideális textúrát eredményezhetnek. 

Fő a fokozatosság 

Szóval a konyhai guruk tippje szerint a tejet/tejszínt és a vajat fel kell melegíteni, az azonban nagyon fontos, hogy melegnek kell lenniük, nem pedig forrónak, szóval fel semmiképpen se forraljuk ezeket a hozzávalókat. A felmelegített hozzávalókat egyébként fokozatosan célszerű hozzáadni a pépesített krumplihoz, amit aztán egy fakanál vagy akár kézi mixer segítségével addig kell keverni, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Természetesen, ha nem elég sós, akkor ízlés szerint ízesítsük tovább. 

Így lesz szaftosabb a csirke 

Ahogyan azt lapunk is megírta a csirkemell rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen számos étel készíthető belőle, ám sajnos van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy minden igyekezet ellenére is hamar kiszárad. Jó hír azonban, hogy egyetlen titkos összetevő hozzáadásával ez a kiszáradás elkerülhető. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy ez az összetevő gyakorlatilag minden konyhában megtalálható. Ez az összetevő nem más, mint a szódabikarbóna. A részleteket ebben a cikkünkben találja. 

(Forrás: Mirror, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

2024. december 15., 09:19

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!