Kiderült, melyik kávé káros az egészségre
A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét fogyasztunk egy nap, és az sem, mely kávétípust részesítjük előnyben. Vannak olyan kávék, amelyek károsak az egészségre.
Bár számos kutatás bizonyítja, hogy a kávé mérsékelt fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, ám vannak olyan kávéfajták, amelyek károsak az egészségre – hívja fel a figyelmet a Femcafe a Magyar Hírlap cikke alapján.
A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kockázatát. Kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
Káros lehet a mennyiség is
Hiába a kávé áldásos hatása, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A szakemberek szerint naponta maximum 3-5 csésze kávé javasolt, ez nagyjából 400 mg koffeinnek felel meg.
Felejtse el a tejet és a cukrot, a natúr kávé a nyerő
Dana Hannes táplálkozási szakértő szerint a fekete kávé a legegészségesebb, mert ez gyakorlatilag csak kávé és víz. Egy csésze frissen főzött Americano vagy eszpresszó reggelente javíthatja a memóriát és a koncentrációt, segíthet a fertőzések leküzdésében, és még az UV-sugarakkal szemben is extra védelmet nyújt.
A macchiato egy eszpresszó, amelyet egy csepp habosított tejjel szolgálnak fel. „A kis mennyiségű tej miatt általában ugyanolyan egészséges, mint az eszpresszó, de minden a felhasznált tejfajtától függ” – magyarázza Hannes. A táplálkozási szakértő szerint a legegészségesebb a növényi tejjel: szója- vagy mandulatejjel készült macchiato.
A cappuccino egyharmad részben eszpresszóból, egyharmad részben tejből és egyharmad részben habosított tejből áll. Ez azt jelenti, hogy ez a kávéital tele van egészségtelen telített zsírokkal. A növényi tejjel készült cappuccino kissé egészségesebb alternatíva.
A latte már káros az egészségre a magas zsír- és kalóriatartalma miatt, ráadásul a tej semlegesíti a kávéban található jótékony antioxidánsokat. A kávé pedig még nehezebben emészthetővé teszi a tejfehérje kazeint. „Ez elsősorban egy eszpresszóval kevert tej alapú ital” – magyarázza Hannes.
A mochaccino, frappuccino, raffaccino is tiltólistás, mind „folyékony desszertek”, hatalmas cukortartalommal és különböző tejipari adalékanyagokkal (tej, tejszín, tejszínhab). Emiatt az ilyen italoknak nincsenek előnyei, inkább ellenkezőleg – ártanak a szervezetnek. A szakártő szerint jobb, ha elkerüljük őket, vagy legalábbis nem isszuk őket minden nap.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)