Így hasznosíthatjuk a természetes energiát az otthonunkban

Nem véletlen, hogy a környezetbarát megoldások és a természetes energiahordozók hasznosítása egyre nagyobb hangsúlyt kap már a háztartások szintjén is. Az ily módon korszerűsített otthonok ugyanis nemcsak fenntarthatóbbak, zöldebbek, hanem alacsonyabb rezsiköltséget is jelenthetnek.

2022. június 8., 16:28

Szerző:

Az alábbiakban a természetes energia otthoni hasznosításának lehetőségeit részletezzük kiegészítve olyan rendkívül hasznos eszközök bemutatásával, mint például a napelem-kalkulátor.

Milyen zöld otthontípusok léteznek?

Egyre többek által keresett megoldást jelentenek az úgynevezett ökoházak, amelyeknek többféle fajtája is létezik. Ilyenek például az ökológiai faházak, amelyek kapcsán érdemes megemlíteni a kedvező hőszigetelő képességet, valamint a szintén kiváló páratartalmat. Az ökoházak között említhetjük a környezetbarát téglaházakat, vagy az egészen speciális otthontípusnak számító ökológiai betonházakat.

Emellett érdemes szólni a speciális passzívházakról és geotermikus házakról, amelyek szintén fenntartható, valamint költséghatékonyan üzemeltethető megoldást jelenthetnek. De hasonlóan előnyös választást kínálhat egy modern és környezetbarát vályogház, vagy pedig egy esztétikusan fenntartható dombház építése is.

Használjuk a természet energiáit!

Méghozzá az otthonunkban, hiszen ezáltal hozzá tudunk járulni a fenntarthatósághoz, miközben az innovatív hasznosítás még a költséghatékonyság szempontjából is megtérülhet. A természet energiái közül az egyik lehetséges választás a föld melegének használata.

Az úgynevezett geotermikus energia kinyerése a hőszivattyúként is ismert technológia segítségével valósítható meg. A folyamat első lépése, hogy a föld alatt lévő melegvizet a felszínre szivattyúzzák. Ezután ezt több célra is hasznosíthatják, például fűtésre. Sőt: gőzturbinák segítségével még elektromos áram is termelhető velük. Ennek használata mellett szólhat érvként, hogy mivel nem jár együtt káros anyagok kibocsátásával, a leginkább zöld megoldás. Bár a bevezetése relatíve nagyobb kiadást jelenthet egy családi háznál, a minimális fenntartási költsége miatt évek alatt visszahozhatja az árát.

A föld energiája mellett a napsugarak aktív felhasználáshoz is adottak a lehetőségek – ez az idehaza is egyre inkább elterjedt napkollektoros, vagy másnéven napelemes technológiának köszönhető. A megvalósítás lényege, hogy napelemeket szerelnek fel a háztetőre, illetve az otthon napsütötte pontjaira. Ezek aztán folyamatosan csatornázzák be a napsugarakból érkező energiát, majd egy speciális inverter segítségével hasznosítható energiává alakítják azt. Az energiával aztán biztosítják a háztartás elektromos áramellátását. Alternatív opcióként a fel nem használt áram továbbjuttatható a vezetékes hálózatba.

Tartva a költséges beszerzéstől és beépítéstől, már jó előre elkezdhetünk gondolkodni. Az úgynevezett napelem-kalkulátor segítségével felhasználóbarát módon kaphatunk képet a költségeinkről.

Környezetbarát módon akkor is a természet energiáit használjuk fel, amikor egy-egy építkezés vagy felújítás keretei között tudatosan figyelünk a felhasznált zöld alapanyagok kiválasztására. Például az Ytong pórusbeton, a mészhomoktégla, vagy a speciális ásványi hőszigetelő lapok alkalmazásával fenntartható alternatívákat kaphatunk.

Hogyan kezdjünk bele?

Akár egy új otthon megépítése a cél, akár a meglévő korszerűsítése szerepel a tervek között, bizonyosan a szükséges anyagiak kérdésére kell elsőként választ találni – ebben segíthetnek a különféle zöld hitelek. Érdemes tehát utánajárni a lehetséges finanszírozási módoknak, hiszen sosem jöhet rosszul némi anyagi támogatás. A következő lépésként célszerű megtervezni, hogy melyik természetes energiahordozó hasznosítása legyen a cél, beleértve a szükséges teljesítményre és kapacitásra vonatkozó értékek előzetes feltérképezését is.

Bár elsőre talán nagy munkának tűnhet az otthonunk fenntarthatóbbá, zöldebbé alakítása, mindenképp egy megtérülő befektetésről van szó. Ha egyedül a rezsiköltségeken való spórolást vesszük alapul, már megéri elkezdeni és célorientáltan megvalósítani a korszerűsítést.

Sosem volt még ennyire aktuális kérdés a természet energiáinak használata, legyen szó kisebb családi házakról vagy több emeletes otthonokról. A napenergia, a geotermikus energia vagy az egyéb természetes energiahordozók tudatos alkalmazása többféleképp is hasznosulhat. A segítségükkel pedig tartósan minimalizálhatók a fenntartás költségei, miközben az ökológiai lábnyomunk is nagyban redukálható. Minden feltétel adott tehát a tudatos hasznosításhoz.

(x)

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.