A legidősebb testvérek általában több pénzt keresnek: ez az oka

A kutatók szerint az idősebb gyermekek általában több pénzt keresnek, a fiatalabb testvéreiknél. 

2024. június 9., 20:00

Szerző:

A kutatók már évek óta azon az állásponton vannak, hogy az idősebb gyermekek általában több pénzt keresnek, valamint a kognitív tesztenek is jobban teljesítenek a fiatalabb testvéreiknél. A szakértők azonban nem egészen értenek egyet abban, hogy pontosan milyen tényezők befolyásolhatják ezt a tendenciát. 

Többször voltak betegek 

A Nemzeti Gazdaságkutató Iroda által közzétett tanulmányban a szerzők megállapították, hogy a fiatalabb tetvérek nagyobb valószínűséggel betegedtek meg csecsemőként, mint a nagyobb tesók. Az 1981 és 2017 között Dániában született első- és másodszülött testvérek adatainak vizsgálata után a kutatók azt találták, hogy a fiatalabb testvérek két-háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba légúti betegségek miatt életük első évében, mint az idősebb testvéreik. Az eltérés akkor volt a legnagyobb, ha a másodszülött gyermek ősszel vagy télen jött világra. A szakértők állítása szerint pedig a betegségeknek való kitettségnek hosszú távú pénzügyi hatásai is lehetnek. Amikor a kutatók megvizsgálták az 1981 és 1989 között született dániai gyermekek keresetét, azt találták, hogy a foglalkoztatott testvérek között a fiatalabbak átlagosan 2,4 százalékkal keresetek kevesebbet, mint az idősebb testvéreik. 

Azok a fiatalabb testvérek, akiknek csecsemőkorukban nagyobb valószínűséggel volt vírusfertőzöttsége, alacsonyabb keresetet kaphatnak felnőttként. Úgy gondoluk, hogy ennek az eredménynek a mechanizmusa az, hogy a nagyon fiatal csecsemők légúti megbetegedései az agy fejlődésének a károsodásához is vezethetnek, ami viszont hatással lehet a későbbi mentális egészségre 

– árulták el a tanulmány szerzői. 

Magasabb IQ? 

Egy 2007-ben megjekent tanulmány szerint az első és másodszülött gyerekek IQ-jában az átlagos különbség körülbelül 3 pont volt, ez nagyjából 2 százalékos különbséget jelent az éves keresetek között. Sandra Black, a Columbia Egyetem közgazdászprofesszora szerint az elsőszülött gyerekek jobban teljesítenek az oktatás majd a pénzkereset terén, egyes kutatók viszont egyenesen visszautasítják ezeket a megállapításokat. Egy 2015-ös tanulmányban például arról írnak, hogy a tetsvérek között IQ és személyiségbeli különbségek rendkívül kicsik.