Hogyan rendezzük be a nappalit, ha stílusos otthonra vágyunk?

Ahogy a közismert mondás is tartja: „Az én házam, az én váram!” Ez a nappalira különösen érvényes, hiszen amellett, hogy az otthoni bekuckózás és pihenés színtere, egyben a vendéglátásé is. Így ennk berendezése fokozottan izgalmasabb feladat – de hogyan is vágjunk bele, ha egy stílusos helyiséget szeretnénk látni? 

2022. december 7., 17:06

Szerző:

A stílusos nappali ismérvei

Nem mindenki születik lakberendezőnek, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne tudná bárki stílusosan berendezni a nappaliját. Néhány aranyszabály betartásával ez a helyiség épp olyan lehet, mintha a lakberendezési magazinok hasábjain található szemet gyönyörködtető helyiségek.

Ragaszkodjunk egy bizonyos stílushoz!

Ma már rengeteg hasznos információ, cikk és kép található meg a különféle stílusokról, így könnyű megtalálni azt, amely a leginkább passzol hozzánk. Minimalista, vintage, retro, skandináv és még hosszan lehetne sorolni mennyiféle típus áll rendelkezésre. Csak tudni kell választani egyet és ragaszkodni hozzá!

Kerüljük a túlzsúfolást!

A szemet is bántja, ha egy nappali agyon van zsúfolva. Hiába tetszik a nyolcadik puff vagy a negyvenedik dísz, ha az már túl sok lenne. Ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több! A szép mangófa bútorok például akár önmagukban is megállják a helyüket, nem kell őket túlzottan kiegészíteni különféle dísztárgyakkal.

Harmonizáló színeket válasszunk!

Érdemes kiválasztani három összepasszoló színt, és azokhoz ragaszkodni! Így elkerülhető, hogy kaotikus, mondhatni bazári hatást keltsen az otthonunk leggyakrabban használt helyisége. Célszerű a lakberendezők által alkalmazott 60:30:10 elnevezésű szabályt alkalmazni, melynek lényege, hogy a legfőbb, vagyis a bázisszín a szoba színeinek 60%-át teszi ki. Jó esetben egy semleges színt, például halvány szürkét, fehéret, feketét vagy esetleg nude színt alkalmazzunk, amely nem bántó a szem számára.

A második legtöbbet használt szín 30%-ban egy olyan szín legyen, amelyet nagyon szeretünk. Ez már lehet élénkebb, az viszont fontos, hogy passzoljon a bázishoz. A maradék 10% olyan pedig szín legyen, amely passzol a másik kettőhöz. Ez elsősorban a díszpárnákon, dekorációkban köszönjön vissza!

Tükrözzön minket!

Hiába a csillogó díszpárna, az élénk színű kanapé, a minimalista festmény, ha az egyáltalán nem passzol hozzánk és az ízlésünkhöz. Lehet, hogy tetszik a minimalista stílus a magazinok hasábjain, de ha a mindennapi életvitelünk nem passzol hozzá, esetleg tetszik, de saját otthonunkban ridegnek találjuk ezt a stílust, akkor nem feltétlenül jó választás. Ha például a mangófa bútorok szerelmesei vagyunk, akkor szintén nem a minimalista stílus lesz a befutó.

Nem szabad elfelejteni, hogy a nappaliban nem a vendégek és ismerősök, hanem mi fogjuk a legtöbb időt eltölteni, ezért nagyon fontos, hogy ne mások ízlése alapján kerüljön berendezésre!

Követhetjük a divatot is!

Ha végképp nincs ötletünk, hogy milyen stílus mentén rendezzük be a nappalit, akkor érdemes valamelyik aktuális divatot alapul venni. Ennek kapcsán viszont érdemes tudni, hogy egyes divatirányzatok tiszavirág életűek, míg mások hosszú időn keresztül meghatározók. Éppen ezért a divat követése kétélű fegyver lehet.

Na, de mi az, ami jelenleg is divatos? Például a régi kort idéző retro és vintage stílus. Emellett a minimalista, letisztult fürdőszobai és konyhai csempét egyre inkább a rusztikus kerámia váltja fel izgalmas megjelenésével. Emellett a műanyag is háttérbe szorul és előtérbe kerülnek a természetes anyagok. 2022-ben ezek a főbb irányvonalak a lakberendezésben.

A lényeg: a kényelem

Nem szabad elfelejteni a nappali berendezése során, hogy ott fogjuk tölteni mindennapjaink egy részét. Tehát hiába lakberendezési magazinba illő a helyiség, ha a kanapé kényelmetlen, az állólámpa nem ad elég fényt, a díszpárnák anyaga pedig irritálja a bőrt. Bármilyen bútort, használati tárgyat, dekorációt választunk a nappaliba, nagyon fontos, hogy ne csak stílusos legyen, hanem kényelmes is. Akkor jártunk sikerrel, ha előszeretettel töltünk időt a berendezett helyiségben és a vendégeknek is büszkén mutatjuk meg azt. Nem lehetetlen megtalálni az arany középutat!

Nappali ránk szabva

A nappali berendezése nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. Ez az a helyiség, ahol leginkább megmutatkozhat a kreativitás. Például: ha imádjuk a mangófa bútorokat, akkor ne kössünk kompromisszumot, mindenképp úgy rendezzük be a nappalit, hogy ezek a bútorok is helyet kapjanak. Különösen akkor, ha érzelmileg is kötődünk ezekhez a bútorokhoz!

A lényeg, hogy a nappaliba belépve azt érezzük, igen: ez a stílus, ez a berendezés, ezek a színek mind minket tükröznek!

(x)

07:57

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!