Hogyan érdemes kiválasztani a gyerekszoba textiljeit?

A gyerekszoba berendezése egy rendkívül izgalmas folyamat: egy teljesen tiszta, új kis kuckót rendezünk be gyermekünknek, amibe nemcsak a saját, hanem az ő személyiségét is próbáljuk belecsempészni. Nem érdemes hát elkapkodni a gyerekszoba külalakjának kialakítását, különösképpen azért, mert a választék hatalmas, így bőven van mit átgondolni a függönyöktől kezdve a gyerekszőnyegen át a párnahuzatokig.

2022. október 27., 15:11

Szerző:

Milyen egy jó gyerekszoba?

A jó gyerekszobának számos ismérve van: azon túl, hogy szép a szemnek, fontos, hogy praktikus legyen, legyen bármilyen korban is legyen a gyermek. Csecsemő esetében a praktikum főleg a szülőknek fontos, míg egy nagyobb gyermek esetén már egyre inkább az ő igényeinek kell megfelelnie a szobának. Egy bizonyos korszakban a nagy játéktér a fontos, majd az íróasztal jut nagyobb szerephez. Mivel a gyerekek folyton nőnek, a legjobb, ha könnyen mozdítható bútorokat helyezünk el a gyerekszobában, így ha bármilyen változásra kerül sor, sokkal könnyebb dolgunk van.

Általánosságban igaz viszont, hogy sokat segítünk magunkon, ha egyszerűen tisztítható felületeket választunk, különösen azért, mert sok esetben naponta szükség van a takarításra. Ugyanilyen fontos szempont, hogy a gyermekünk tetszését is elnyerje a szobája, így legyen szó a fal színéről vagy a gyerekszőnyeg mintájáról, neki is kell lehetőséget adnunk, hogy kiválaszthassa, ami számára a legkedvesebb.

Hogyan válasszunk textileket?

A gyerekszoba textiljei nemcsak rajtunk, hanem gyermekünk életkorán is múlnak. A kezdetekben a finomság a lényeg: egy puha takaró és biztos védelem az ágykeretre már elég boldogság egy kisbabának. Ám ahogy gyermekünk növekszik, igényei is változnak. Szükségünk lesz egy gyerekszőnyegre, amin vidám és játékos minták fejlesztik a kreativitást.

Nagyobb gyermek esetén a függöny mintája és anyaga sem részletkérdés, ahogy az ágytakaró mintája és a paplan, illetve párna huzata sem. Ha íróasztal kerül a játszószőnyeg helyére, akkor is találkozunk textillel, mégpedig az asztalhoz tartozó szék ülő részével, illetve háttámlájával. Míg kezdetekben a mesehősösnek fog örülni gyermekünk, idővel ezt jellemzően felváltják a hagyományos, egyszínű darabok.

Mielőtt bármit megveszünk, fontos, hogy tudjuk, miből, mennyire van szükségünk. Ha új gyerekszőnyeget tervezünk, döntsük el, hogy padlószőnyeget szeretnénk, vagy padlóra tehető változatot. Ha meg is van a forma, az anyag mellett a mintája is fontos, hiszen számtalan olyan akad a kínálatokban, amit a gyerekek játékra is használhatnak. Függöny esetén is komoly döntéseket kell meghoznunk: sötétítő vagy csak sima függöny kell? Ha az utóbbi, milyen legyen? Csipke vagy mintás?

Ugyan hasznos, ha a beruházás előtt elkezdjük nézegetni a választékot, elhamarkodott döntést ne hozzunk, különösen ne azelőtt, hogy lemérnénk, hogy pontosan miből mennyire van szükség. Textilek esetén nincs nehéz dolgunk, de érdemes tisztában lenni az alapokkal. Függönyök esetén számolnunk kell a fodrozódással, a szegéllyel, az akasztókkal, plédválasztás során tudnunk kell az ágy pontos méretét.

Kisgyerek esetén különösen fontos szempont, hogy a választott anyag könnyedén tisztítható legyen, ha pedig nagyobb gyermeknek tervezünk új szobát, fontos, hogy őt is bevonjuk a döntés meghozatalába, hiszen az idő legnagyobb részét ő fogja a szoba falai közt tölteni.

Ügyeljünk az összhangra!

Mielőtt meghozzuk a végleges döntést a színekkel kapcsolatban, képzeljük el magunk előtt a szobát, vagy rajzoljuk le! Egy helyiség hangulatát nagymértékben meghatározza az összhang. Ügyeljünk rá, hogy egy-egy színből ne legyen túl sok, hiszen akkor dominál a szobában, ám ha egy zöld szőnyeg színe visszaköszön a díszpárnákban, az nagyon harmonikus tud lenni.

A gyerekszoba ugyan sok esetben a ház legkisebb szobája, ez korántsem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk arra, hogy harmonikusan legyen berendezve, hiszen egy jól megválasztott bútor vagy textil sokat tud dobni egy egyébként szürkének tűnő kis szobán is.

(x)