Gyakorlati tanácsok a pápától anyósoknak és férjeknek

Szívmelengető szavakat kaptak a pápától az anyósok.

2022. április 29., 08:31

Szerző:

Ferenc pápa a családon belüli feszültségek enyhítéséről beszélt audienciáján, a menyeket arra kérte, legyenek kedvesek férjeik édesanyjával, az anyósokat pedig arra, vigyázzanak, hogy fogalmaznak – számolt be az Infostart. Az idősek ápolására és a családi ellentétek elsimítására kérte a katolikus családokat a pápa, beszédében pedig kitért az anyósokra is. Szerdai Szent Péter téri audienciáján a generációk közti kapcsolatokról beszélt kiemelten, de hosszasan taglalta azt is, hogy az anyósok klisék áldozataiként váltak a mindennapokban „mitikus karakterekké".

„Nem azt állítom, hogy ördögként tekintünk az anyósokra, de mindig pejoratív módon mutatjuk be őket, pedig az anyós a férjed anyja, a feleséged anyja"

 – fogalmazott a The Guardian cikke szerint.

A menyeket ezért arra biztatta, hogy tegyék boldoggá azt a nőt, akik férjüknek életet adott, az anyósoknak pedig azt üzente, ügyeljenek arra, hogyan fejezik ki magukat. „Sokan mondják azt, hogy minél távolabb van az anyósod, annál jobb. De ez nem így van - ő is anya, lehet idős ember is. Az egyik legszebb dolog egy nő számára, ha unokái vannak. Amikor a gyerekeinek gyerekei születnek, az új életet ad neki" – mondta a 85 éves pápa, aki nem először szólalt meg a témában. Ferenc 2015-ben az Egyesült Államokban több ezer fős tömegnek mondta el, hogy a családok veszekednek, néha repülhetnek a tányérok, a gyerekek fejfájást okoznak, „de nem fogok az anyósokról beszélni".

 

(Kiemelt kép: Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy háziállatunkkal baj történjen. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon halálhoz vezet – figyelmeztet közleményben az Orpheus Állatvédő Egyesület.