06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Gettó helyett zöld sziget a város szívében

A sűrű beépítésű, zsúfolt, szennyezett nagyvárosokban a zöldterületeknek különösen fontos szerep jut. Legkézenfekvőbb az életkörülmények javításában, a város ökológiai rendszerében betöltött szerepük, de emellett a növényzetnek zajelfedő és zajcsökkentő hatása is van, ami különös jelentőséget kap egy olyan nagyvárosban, mint Budapest.

2010. június 24., 14:46

Ugyanakkor ezeknek a kisebb-nagyobb területeknek igen fontos társadalmi hatásuk is van. Várospolitikával, város-rehabilitációval foglalkozó kutatók kimutatták, hogy az ápolt zöldterületek kedvező hatással vannak a vandalizmus, a bűnözés visszaszorítására, ezzel a környék közbiztonságának növekedésére.

Egy olyan helyen, mint a város egyik legfrekventáltabb, központi területe a Nyugati tér, mindezen funkciók és hatások még inkább felértékelődnek.

A Nyugati tér jelenleg a város egyik legrosszabb állapotban lévő köztere. A 3-as Metró 1988-as átadása óta tulajdonképpen változatlan a terület kialakítása. Kevés zöldje gondozatlan, elhanyagolt, évek óta hajléktalanok „lakják”. Pedig naponta több ezer ember fordul meg itt munkába, színházba menet-jövet, a forgó óra környéke még ma is fontos találkozási gócpont.

A West-Balkán az év elején itt, a Skála Metró földszinti részén nyitotta meg kávézóját, a WB Presszót.

Ha emlékezetünkbe idézzük a WB korábbi helyeit, akkor különös dolgot állapíthatunk meg. Amerre a WB-s csapat járt, nemcsak új épületek, de új városrészek születtek. Gondoljunk csak a Kopaszi-gátra, ahol a területrendezés előfutára volt a klub, vagy a Kisfaludy-, a Futó- és Tömő utcára, ahol a 'gettó' szellemi rehabilitációjának első hírnökeit képviselték, és hamarosan a VIII. kerület legnagyobb vállalkozása a Corvin projekt valósul meg. És most itt a főváros központi tere, a város „szíve” a jobb sorsra érdemes Nyugati tér, ahol reményeik szerint mostani kezdeményezésük lendületet adhat az egész tér felfrissítésének.

A klub mindig, minden helyén nagy figyelmet fordított a zöld területek kialakítására. Gondoljunk csak a Kisfaludy utca növényekkel zsúfolt kertjére, borostyánnal futtatott falaira, vagy a Tömő utcában megépült Grundra, amelyet a West-Balkán egyik tulajdonosának, az építész Arató Gábornak a tervei alapján 2007-ben, a regény születésének 100. évfordulója alkalmából építettek.

Június 11-én pedig a Skála Metró előtti kis területen megnyílt a WB terasz, megőrizve a korábbi zöld hagyományokat.

A VI. kerületi önkormányzattal kötött megállapodás alapján a lepusztult, koszos, rossz állapotban lévő áruház előtti részen kijavították a közburkolatokat, a kihelyezett beton- és fa virágtartókat rendbe hozták, felújították, új növényzetet ültettek bele, a kiülős padokat renoválták, újrafestették. Új világítást kapott a tér ezen része, és megtörtént a kiülős presszó kialakítása. Hamarosan kihelyezik az új biciklitárolókat is.

Példaértékű ez a vállalkozás abban a tekintetben is, hogy mindezen felújítás, mely nemcsak a tulajdonosok érdekeit, hanem a környéken élők illetve a naponta arra járó sok ezer emberét is érinti, magánerőből valósult meg.

Ezzel párhuzamosan a 3. emeleten, a West-Balkán szórakozóhelyének kivitelezési munkálatai a május közepi zárás óta a terveknek megfelelően a szakágak kiviteli terveinek egyeztetésével zajlanak. Sok szakterület hat egymásra az épület jellegéből adódóan, amely komoly kihívást jelent a szakembereknek is, a munkálatok nagyfokú precizitást és összehangoltságot kívánnak. Mindenki jól ismeri a Skála Metró épületét, azt azonban kevesen tudják, hogy a maga idejében világszínvonalúnak számító technikával épült, Magyarország egyetlen könnyűszerkezetes technológiájú pillérvázas épülete, melyhez 1984-es átadása óta, a belső áruházi terek 1996-os felújítását leszámítva senki sem nyúlt hozzá. Így a jelenlegi építőkre vár a kevéssé ismert szerkezet és állapotának feltárása, és az ebből adódó problémák megoldása.

A klub nyitásáról a WB vezetősége július közepén ad tájékoztatást a sajtó és a közönség részére. Természetesen a már korábban meghirdetett július 6-i Suicidal Tendencies (USA), és az augusztus 26-i Desorden Publico (Venezuela) koncerteket megtartják. Jegyek korlátozott számban még kaphatók az ismertebb jegyirodákban, a www.west-balkan.com weblapon illetve a WB Presszóban.

Addig is a presszóban nagy képernyőn követhetjük a néhány napja kezdődött futball világbajnokság valamennyi mérkőzését vagy a teraszon ücsörögve kortyolgathatjuk kávénkat, ihatjuk hűsítőinket és rácsodálkozhatunk, milyen szép is valójában ez a tér.

2021. február 18., 17:38

A pszichiáter hetente jelentkezik online élő műsorral a 168.hu-n. Beszélgessen a dokival, kérje ki a véleményét! Mutatjuk, ezt hogyan teheti meg.

2021. február 13., 09:08

Amellett, hogy a Woho lesz Európa legmagasabb faépülete, társadalmi és ökológiai paradigmaváltást is hozhat magával. A társasház megépítése egyben arra is kísérlet, hogy megfizethető lakhatási modellt teremtsenek.